Info servis

Vijeće dalo dozvolu Portusu za fiksnu telefoniju

Vijeće Hrvatske agencije za telekomunikacije na svojoj je današnjoj sjednici splitskoj tvrtki Portus d.o.o. dalo dozvolu za fiksnu telefoniju, čime ta tvrtka postaje treći hrvatski fiksni operater na nacionalnoj razini.

Tu je dozvolu, čiji je puni naziv "dozvola za obavljanje javne govorne usluge u nepokretnoj telekomunikacijskoj mreži bez uporabe radiofrekvencijskog spektra", tvrtka Portus zatražila 18. studenoga, a kako su izvijestili iz Agencije, dobila ju je na 30 godina.

Za dozvolu je tvrtka Portus, prema važećem pravilniku, uplatila 8 milijuna kuna, uz obvezu da obavljanje te djelatnosti započne najkasnije godinu dana od dana izdavanja dozvole.

Prije početka rada, napominju iz Agencije, tvrtka je dužna izraditi i na prikladan način objaviti uvjete poslovanja i cjenik usluga te ih dostaviti Agenciji. Uz to treba osigurati međusobno povezivanje (interkonekciju) sa drugim operaterima te dodjelu potrebnih brojeva.

Svoju poslovne planove i detalje vezane za obavljanje posla fiksnog operatera tvrtka Portus, koja je u potpunom vlasništvu splitskog "Elektromagica", predstavit će na današnjoj konfereniji za novinare.

Nešto ranije ove godine, istodobno kada je Portus zatražio dozvolu, Vijeće Agencije je istu dozvolu dodijelilo i tvrtki Optima Telekom (19. studenoga), čime je dosadašnji jedini hrvatski operater u fiksnoj telefoniji T-HT-ov T-Com dobio konkurenciju. O njihovom budućem međusobnom komercijalnom dogovoru, kao i onome se operaterima mobilne telefonije, u najvećoj će mjeri ovisiti i buduće cijene telefonskih usluga, koje bi, s obzirom na najave gotovo svih operatera, već u idućoj godini mogle biti snižene.

Hina