Info servis

Ericsson i Nokia spustili vrijednosti europskih burzovnih indeksa

Cijene dionica proizvođača telekomunikacijske opreme, finske Nokije i francuskog Alcatela, osjetno su izgubile na vrijednosti nakon što je njihov konkurent švedski Ericsson objavio slabe poslovne rezultate, zbog čega je porasla zabrinutost ulagača glede buduće profitabilnosti tog sektora, pa su stoga vrijednosti europskih burzovnih indeksa danas bile u minusu..

Do podneva je londonski Ftse oslabio 0,29 posto, na 5.228 bodova. Frankfurtski DAX, pak, oslabio je 1,36 posto, dosegnuvši 5.212 boda.

'Dionice proizvođača telekomunikacijske opreme vraćaju se realnosti. Ulagači su se nadali da će rast gospodarskih aktivnosti potaknuti njihove zarade, no to izgleda nije slučaj', ukratko je opisao raspoloženje na tržištu kapitala strateg u banci HSBC, Sharon Coombs. 'Cijene dionica u sektoru proizvodnje telekom opreme još su prilično visoke što je, čini se, u suprotnosti s nastavljenim padom izdataka za kupnju dugotrajne imovine njihovih klijenata, telekom operatera'.

Najveći gubitnik dana bio je Ericsson, čije su dionice pretrpjele gubitak od čak 22 posto, nakon što je objavio rezultate ispod očekivanja analitičara. Povukao je za sobom i ostala vodeća imena tog sektora. Tako su dionice Nokije oslabile za 3 posto, Alcatela za 5 posto, a njemačkog Siemensa za 5,6 posto. Negativno na njihove cijene djelovalo je i prošlotjedno Nokijino snižavanje procjene rasta prodaje za ovu godinu.

Među gubitnicima našle su se i dionice vodećih španjolskih banaka, BBVA i Santander Central Hispano, izgubivši na vrijednosti 2, odnosno 2,6 posto, nakon što je još jedno zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda završeno a izaslanstvo Argentine, suočene s velikim poteškoćama, otišlo kući bez očekivane pomoći.

Od rijetkih dobitnika danas je bio švicarski osiguravatelj Zuerich Financial Services, čije su dionice skočile za 3 posto, nakon što je objavljeno da će predsjednik uprave i izvršni direktor tvrtke Rolf Hueppi kasnije u godini odstupiti s oba mjesta. Osim toga, naftni sektor ostvario je skromne dobitke, pod utjecajem rasta cijena sirove nafte. Tako je britanskom BP-u cijena dionice porasla 0,17 posto, nizozemskom Royal Dutchu za 0,16, a ENI-u 0,71 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao za 1,82 posto, na 11.721 bod, ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom i telekomunikacijskom sektoru..

Hina