Info servis

Zabrinutost monetarnih vlasti u svijetu zbog tempa deprecijacije dolara

Tečaj dolara u ponedjeljak je na deviznim tržištima blago porastao prema najvažnijim svjetskim valutama zato što zakonodavci diljem svijeta signaliziraju zabrinutost oko deprecijacije dolara.

Do podneva je tako dolar blago ojačao prema euru, koji stoji 1,3254 dolara. Oporavio se i s najniže razine prema jenu u zadnjih gotovo pet godina, tako da stoji 102,9 jena. Prema švicarskom franku poskupio je 0,5 posto, tako da stoji 1,144 franaka. Istodobno, tečaj funte spustio se 0,3 posto, na 1,8948 dolara.

Zakonodavci eurozone, Švicarske i Japana signalizirali su zabrinutost oko oštrog klizanja tečaja američkog dolara prema njihovim valutama. Predsjednik europske središnje banke Jean-Claude Trichet ponovio je na novinskoj konferenciji u ponedjeljak u Beču da "nedavna devizna kretanja nisu dobrodošla".

Guverner švicarske središnje banke Jean-Pierre Roth u svom govoru u Jeruzalemu kazao je da bi daljnja aprecijacija franka mogla pokrenuti banku na djelovanje. Franak je prošloga tjedna dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih devet godina.

Japan će "poduzeti potrebne korake kad bude potrebno" u vezi jena, rekao je pak japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki na susretu predstavnika poslovne zajednice u Tokiju.

Tečaj dolara vjerojatno će još deprecirati prije nego uslijedi koordinirana akcija za suzbijanjem trenda njegova pada, smatra Alex Patelis, valutni strateg pri Merrill Lynchu. "Još nismo dosegnuli razinu koja bi zahtijevala da središnje banke zajednički globalno djeluju", izjavio je Patelis.



Hina