Info servis

Broj korisnika Interneta u Hrvatskoj minimalno porastao

U Hrvatskoj se danas gotovo 1,2 milijuna osoba starijih od 15 godina najmanje jednom mjesečno koristi Internetom, podaci su GfK Online Monitor istraživanja, po kojima je krajem listopada broj korisnika Interneta iznosio 34,4 posto populacije starije od 15 godina.

Tako je, u odnosu na početak svibnja ove godine kada se stvarno korištenje Interneta kretalo na razini od oko 33 posto te populacije, u šest mjeseci povećan broj korisnika Interneta za tek 1,4 postotna poena, navodi se u najnovijem istraživanju tvrtke GfK za istraživanje javnog mnijenja.

Istraživanje, koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika, pokazalo je da je trenutno u Hrvatskoj 1.194.000 korisnika Interneta starijih od 15 godina, što je oko 9 posto korisnika više nego sredinom prošle godine. GFK stoga ocjenjuje da je ostvaren minimalni pomak u broju korisnika Interneta u Hrvatskoj.

Najviše korisnika je u Zagrebu s okolicom i to 41 posto ukupnog broja, slijedi Dalmacija sa 40 posto, zatim gradovi s preko 100 tisuća stanovnika gdje ih je ukupno 45 posto.

U korištenju Interneta prednjači dobna skupina od 25 do 34 godine na koju otpada 58 posto ispitanih, a slijede ih mladi između 15 i 24 godine sa 55 posto.

Čak 66 posto visoko obrazovanih građana Hrvatske koristi Internet, kao i 69 posto onih s prihodima preko 6.000 kuna.

Najveći broj korisnika Internetu pristupa iz vlastitog doma i to njih čak 84 posto, dok nešto više 13 posto ispitanika izlazi na Internet u školi ili na fakultetu.

Oko 35 posto korisnika "surfa" Internetom svaki dan, dok ih 39 posto to čini nekoliko puta tjedno. Uzimajući to u obzir u istraživanju se zaključuje da ukupno se 70 posto korisnika može smatrati redovitim korisnicima Interneta.

Prosječni hrvatski korisnik Interneta najčešće ga koristi za gledanje elektronske pošte (63 posto korisnika), slijedi traženje informacija i vijesti (56 posto), pa traženje literature (44 posto), čitanje novina (26 posto), informiranje o putovanjima/turizam (20 posto), plaćanje računa (16 posto), kupovanje (7 posto), te poslovne informacije (6 posto).

GfK smatra da se u 2005. može očekivati rast broja korisnika Interneta, što povezuju i s podatkom da 46,6 posto kućanstava u Hrvatskoj ima osobno računalo. Tome bi trebale pridonijeti i povoljnije cijene Internet usluga, a možda i seljenje s korištenja veze preko modema na širokopojasne internetske veze, zaključuje se.

Hina