Info servis

Lura: neto dobit 33,7 milijuna kuna

Prehrambena industrija Lura d.d. u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 33,7 milijuna kuna, što je 193 posto više nego u istom razdoblju lani, istaknuo je to predsjednik Uprave Lure Gordan Radin na današnjem predstavljanju devetomjesečnih poslovnih rezultata kompanije.

Poslovni su prihodi u promatranom razdoblju povećani 3,2 posto, na 1,56 milijardi kuna. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznosili su 1,51 milijardu kuna te su za 3,4 posto viši nego u istom razdoblju lani, i to prije svega zahvaljujući snažnijem prodoru na tržište Srbije i Crne Gore kroz integraciju Somboleda u poslovni sustav Lure, pojasnio je Radin.

Poslovni prihodi Divizije mliječnih proizvoda, koja čine 78 posto ukupnih poslovnih prihoda, iznosili su 1,2 milijarde kuna, što je porast od pet posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Divizija pića, koja čini 10,2 posto poslovnih prihoda, ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 160,9 milijun kuna što je za 1 posto niže od prošle godine, kao rezultat nepovoljnih vremenskih uvjeta i promjene strukture asortimana.

U Diviziji keksa koja čini 7,1 posto poslovnih prihoda Lure, reduciranje portfelja proizvoda utjecalo je na pad poslovnih prihoda ove divizije za 9,8 posto na 111,2 milijuna kuna.

Prodaja proizvoda i usluga na domaćem tržištu u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 1,248 milijardi kuna te je niža za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno prodaja na međunarodnim tržištima porasla je za 34,9 posto te je iznosila 265,3 milijuna kuna.

Uz snažan prodor na tržište Srbije i Crne Gore, istaknuto je na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata, značajan rast prodaje ostvaren je i na slovenskom tržištu. Istodobno, u Bosni i Hercegovini prodaja je smanjena i to ponajviše zbog odgođenog provođenja sporazuma o Slobodnoj trgovini između RH i BiH te jakog pritiska domaćih mljekara.

U prvih devet mjeseci dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 36,3 milijuna kuna te je za 11,5 posto niža od istog razdoblja prošle godine. Značajan utjecaj na nižu profitabilnost, kako je rečeno, imao je snažan rast troškova plasmana, uslijed daljnje konsolidacije maloprodaje u Hrvatskoj. Prepravljeni EBIT, ukoliko se izuzmu jednokratni učinci od prodaje dugotrajne imovine i troškova restrukturiranja, viši je za 5,6 milijuna kuna.

Govoreći o planovima Lure za naredno razdoblje Radin je kazao kako je prioritet stvaranje preduvjeta za dugoročan rast kompanije i zadržavanje konkurentnosti u uvjetima koji će nastupiti s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (EU). Tako će se nastaviti sa restrukturiranjem i i optimalizacijom troškova poslovanja, razvojem domaće proizvodnje mlijeka i njezinog usklađivanja sa standardima EU, integracijom Somboleda te jačanjem Lure na domaćem i inozemnom tržištu.

Što se tiče mogućih akvizicija Radin je rekao kako nekih značajnijih akvizicije u 2005. neće biti. Također je za početak prosinca najavio sastanak vlasnika Lure Luke Raića s predstavnicima EBRD-a.

Hina