Info servis

"Puris" namjerava biti jaki regionalni igrač

Novoizabrani predsjednik Uprave pazinskog "Purisa" Đani Hrelja na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu ustvrdio kako je cilj uprave i svih zaposlenika da "Puris" bude opet lider i jaki regionalni igrač koji će svojom proizvodnjom pratiti istarski turizam.

Govoreći o budućnosti tvrtke, Hrelja kojeg je prije petnaestak dana na vodeće mjesto u tvrtki imenovao Nadzorni odbor, istaknuo je da će u paketu promjena u "Purisu" biti i organizacijske. Tako namjerava u komercijalnom sektoru ujediniti nabavu i prodaju, ponovno pokrenuti proizvodnju pilećeg mesa te uvesti nove proizvode i vratiti nekad stabilna tržišta Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne gore. Međutim, dodao je, najprije će se morati rješavati nagomilanih gubitaka koji prema nalazu revizije iznose oko 32 milijuna kuna, a tu je i šest milijuna nenaplaćenih potraživanja.

Bilanca pokazuje da Puris nije prezadužena tvrtka pa stoga ima izgleda za rentabilno poslovanje, kazao je Hrelja izrazivši pritom nadu kako će se širenjem proizvodnje moći zapošljavati nove radnike. Ustvrdio je da otpuštanja neće biti te da zaposlenici ne moraju brinuti za svoja radna mjesta i plaće.

Predsjednik Nadzornog odbora Roberto Bradić izvjestio je novinare kako je u Puris stigao dogovoreni kredit Hypo-Alpe-Adria banke kojim su podmirena dugovanja prema kooperantima, a osiguran je i dio sredstava za likvidnost. Plan je i kratkoročne kredite pretvoriti u dugoročne te drugačije financirati investicije i zalihe.

I Hrelja i Bradić su istaknuli da su veliki gubici stvoreni zbog lošeg vođenja poslovanja, radne i poslovne nediscipline te dodali kako je revizija pokazala kako se griješilo u vođenju knjigovodstva, precjenjivalo zalihe te kako se u investicije ulagalo iz vlastitih sredstava umjesto iz kredita.

Po njihovim riječima, nereda i nediscipline bilo je i u prodaji radi čega su i sada u skladištima u "Purisu" na zalihi veće količine robe kojima ističe rok trajanja.

Hina