Info servis

EK: predložene izmjene računovodstvenih direktiva

Europska komisija predložila je u četvrtak četiri ključne revizije EU računovodstvenih direktiva sa ciljem jačanja povjerenja u financijsko izvješćivanje europskih kompanija, osuvremenjivanja zakona o poduzećima te poboljšanja korporativnog upravljanja u EU.

Komisija je predložila da se uvede kolektivna odgovornost članova upravnih odbora kompanija za financijska izvješća i ključne nefinancijske informacije.

Bruxelles se založio i za veću transparentnost transakcija s trećim stranama koje obavljaju kompanije koje nisu izlistane u burzovnim kotacijama.

Treće, Komisija traži da se osigura da sve kompanije pružaju potpune informacije o svojim izvanbilančnim aranžmanima, uključujući i posebna financijska "vozila" koja mogu biti locirana u inozemstvu, te da izlistane kompanije objavljuju godišnju "izjavu o korporativnom upravljanju"

Ti prijedlozi dio su Komisijinog Akcijskog plana za poboljšanje zakona o poduzećima, objavljenog u svibnju prošle godine.

"Nedavni financijski skandali pokazali su da ulagači i javnost trebaju veću zaštitu od prijevara", kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Frits Bolkestein. "Želimo ubiti četiri muhe jednim udarcem tako što ćemo se pobrinuti da upravni odbori kompanija budu odgovorni za ono što govore tržištima, da transakcije s povezanim strankama budu objašnjene te da poslovne knjige odražavaju izvanbilančne aranžmane i da tržišta znaju kako se upravlja kompanijom", tumači on.

Po tome prijedlogu, zemlje članice moći će od primjene tih pravila izuzeti male kompanije koje nisu u burzovnoj kotaciji, odnosno one s manje od 50 zaposlenika, imovinom čija je vrijednost manja od 3,65 milijuna eura i prometom nižim od 7,5 milijuna eura godišnje.

Hina