Info servis

Tečaj eura blizu 1,28 dolara

Tečaj eura u ponedjeljak je na svjetskim deviznim tržištima dosegnuo novu najvišu razinu prema američkoj valuti od veljače, kako je ona nastavila redati gubitke prema svim najznačajnijim međunarodnim valutama.

Do podneva je euro ojačao cent, na 1,279 dolara, a tijekom trgovanja dosegnuo je i 1,28 dolara. Dosad najviši tečaj eura zabilježen je 18. veljače, u visini 1,2927 dolara. Tečaj dolara potonuo je i jedan posto prema britanskoj funti, na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca, pa funta stoji 1,842 dolara. Spustio se i za više od 0,8 posto prema jenu, pa sada vrijedi 106,26 jena. U odnosu na švicarski franak oslabio je na 1,1972 franka za dolar.

Razlog nastavljenom klizanju američke valute rekordne su razine cijena nafte te sve veći manjak u američkoj bilanci plaćanja.

S druge, pak, strane, euro je dobio na snazi uslijed neočekivanog porasta poslovne optimističnosti u Njemačkoj u listopadu, na 95,3 indeksna boda. Ekonomisti su, naime, predviđali pad povjerenja.

Uz to, analitičari smatraju kako se europske monetarne vlasti baš i ne uznemiravaju trenutnim rastom eura. "Izjave iz Europske središnje banke nastavljaju pružati signale da su oni relativno pomireni s tečajem eura na sadašnjim razinama", izjavio je valutni strateg pri Barclays Capitalu.

Hina