Info servis

Do sredine studenog plan za restrukturiranje Varteksa

Radna skupina, u kojoj će biti predstavnici varaždinskog Varteksa, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, poslovnih banaka, te Ministarstva financija do sredine studenoga treba pripremiti prijedlog plana restrukturiranja Varteksa, a u međuvremenu bi poslovne banke stavile moratorij na svoja potraživanja, zaključeno je na današnjem sastanku u Ministarstvu financija.

Nakon analize prijedloga restrukturiranja biti će predložene mjere za rješavanje situacije u Varteksu, a u međuvremenu, poslovne će banke staviti moratorij na svoja potraživanja koja u tom razdoblju dospijevaju, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

U tom su se Ministarstvu predstavnici Vlade predvođeni ministrom financija Ivanom Šukerom i ministrom unutarnjih poslova Marjanom Mlinarićem, sastali s predstavnicima Uprave Varteksa, poslovnih banaka - Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb i Raiffeisen banke te Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik Vladimir Kurečić.

Na sastanku je razmotreno aktualno stanje u varaždinskom Varteksu i predstavnici tvrtke upoznali sa stanjem u Varteksu i poslovnim planovima,

Sastanak je, navode iz Ministarstva, održan na temelju inicijative predsjednika Vlade Ive Sanadera za restrukturiranje te najveće hrvatske tekstilne tvrtke. Tu je inicijativu premijer Sanader pokrenuo imajući u vidu važnost Varteksa za gospodarstvo varaždinske regije, te nužnosti očuvanja radnih mjesta.

Varaždinski Varteks, koji ima više od 3.800 zaposlenih, najveći je proizvođač odjeće u Hrvatskoj i jedan od vodećih tekstilnih izvoznika, koji u ukupnom tekstilnom izvozu Hrvatske sudjeluje sa preko 10 posto.

Kako bi prevladali krizu u kojoj se tvrtka nalazi iz Varteksa su zatražili 150 milijuna kuna kredita HBOR-a, čime bi se skupi kratkoročni krediti zamijenili dugoročnim i isplatila dugovanja dobavljačima, ali je za realizaciju tog kredita bilo traženo državno jamstvo.

Iz Vlade i resornog Ministarstva financija isticali su pak da se traži najbolji model kako bi se pomoglo Varteksu.

Hina