Info servis

Karstadt u 2004. s 1,4 milijardi eura jednokratnih troškova

Dobit njemačkog maloprodajnog lanca KarstadtQuellea u ovoj godini bit će pogođena jednokratnim troškom u visini do 1,4 milijardi eura, objavila je ta kompanija dodavši kako planira prikupiti novoga kapitala u iznosu 500 milijuna eura.

"Uprava kompanije planira, temeljem preorijentacije, postići značajne pozitivne rezultate već u financijskoj 2005", bazirano na dobiti prije oporezivanja i amortizacije, navodi se u priopćenju tvrtke.

Karstadt je najavio i da planira odbaciti dio portfelja koji ne pripada osnovnom poslovanju, kojim se ostvaruje 700 milijuna eura prometa, te repozicionirati svoje brandove kataloške prodaje Quelle i Neckermann. Grupacija također razmatra iz maloprodajnog poslovanja izdvojiti svoje poslovne operacije vezane uz nekretnine.

U toj su maloprodajnoj grupi ranije bili procijenili da će u ovoj godini poslovati s gubitkom u visini 160 do 200 milijuna eura, prije odbitka poreza i amortizacije, zbog očekivanog pada prihoda od 4,5 do 5 posto na godišnjoj razini.

Dan ranije ključni ulagači KarstadtQuellea podržali su drastični plan restrukturiranja tog gubitaškog malotrgovca. Tim planom predviđa se smanjiti broj zaposlenih za 8.500 tisuća, odnosno oko 8,5 posto od ukupnog broja, te izdavanje nove emisije dionica.

Hina