Info servis

Izravna ulaganja u svijetu lani 560 milijardi dolara

Iznos ukupnih stranih ulaganja u svijetu zadnje tri godine pada, a prošle su godine iznosila 560 milijardi dolara, što je 18 posto manje nego 2002., istaknuto je na današnjem predstavljanju UNCTAD-ovog (Konferencija UN za trgovinu i razvoj) svjetskog izvještaja o ulaganjima u prošloj godini.

To je 13. UNCTAD-ov izvještaj o stranim ulaganjima, ove godine posebno posvećen ulaganjima u usluge, danas se objavljuje u 80 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj se predstavlja deseti put.

Na predstavljanju u Hrvatskoj narodnoj banci, posebni savjetnik UNCTAD-a Branko Vukmir je istaknuo da se veći pad stranih ulaganja u prošloj godini bilježi u razvijenim zemljama, a najveći u SAD-u gdje su s iznosom 30 milijardi dolara za 53 posto niža nego godinu prije.

Pad stranih ulaganja prošle je godine zabilježen i u središnjoj i istočnoj Europi, sa 31 milijarde 2002. godine na 27 milijardi dolara.

Taj se pad objašnjava završetkom procesa privatizacije, činjenicama da nije došlo do nekih velikih ulaganja, te da još nije došlo do seljenja transnacionalnih korporacija sa zapada na istok Europe koje se očekivalo ulaskom tih zemalja u EU.

Među zemljama srednje i istočne Europe najveći iznos stranih ulaganja prošle su godine primile Poljska (4,2 milijarde), Češka (2,6 milijardi), Mađarska (2,5 milijardi), a slijedi Hrvatska sa 1,7 milijardi dolara stranih ulaganja prema UNCTAD-ovom izvješću.

Na popisu 25 najjačih kompanija srednje i istočne Europe po vrijednosti imovine u inozemstvu Hrvatska ima jednu kompaniju više nego godinu prije, uz Plivu, HEP, Podravku i Croatia Airlines na toj se listi sada nalazi i Finvest.

Na toj listi Slovenija ima sedam tvrtki, a Vukmir ističe da je prošle godine iznos od milijardu dolara stranih ulaganja premašila i Srbija i Crna Gora (1,3 milijarde), što objašnjava procesom privatizacije u toj zemlji.

Prema izvješću, najveći iznos stranih ulaganja prošle je godine primio Luksemburg (87,5 milijardi dolara), ali je to, nakon SAD-a, i zemlja iz koje se najviše ulagalo u inozemstvo (96 milijardi dolara).

Zemlja veliki primatelj stranih ulaganja je Kina sa 53,3 milijarde dolara, potom Francuska sa 47 milijardi, SAD sa 30 milijardi, Belgija sa 29 milijardi, Irska sa 25 milijardi dolara, itd.

Uz SAD sa 152 milijarde i Luksemburg najviše su u inozemstvo ulagale Francuska (57 milijardi), Velika Britanija (55 milijardi) i Japan (29 milijardi dolara).

UNCTAD-ov izvještaj o stranim ulaganjima ove je godine posebno posvećen ulaganjima u usluge (djelatnosti kao npr. trgovina, elektrika, plin, voda, hoteli i restorani, transport, financijske i poslovne usluge) koje, istaknuo je Vukmir, doživljavaju nevjerojatan rast i postale su važan čimbenik stranih ulaganja.

Prema izvješću, početkom 70-ih na usluge se odnosilo samo četvrtina svjetskih stranih ulaganja, 90-ih se taj udio podiže na polovicu, a 2002. na 60 posto.

Vukmir upozorava i na osjetljivost i rizik stranih ulaganja u usluge, jer je riječ o djelatnostima (npr. mediji, telekomunikacije) koje su dugo bile u državnim rukama i imale prirodni monopol.

Regulatori moraju biti toga svjesni, moraju podesiti regulatorni okvir da privuku takva ulaganja, te pripremiti teren na zakonodavnom planu da takva ulaganja nose što manje negativnosti, poručio je Vukmir.

Hina