Info servis

UHPA o aktualnostima u radu agencija

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) zadovoljni su rezultatima ovoljetnog dijela turističke sezone, za posezonu kažu da će za agencije biti 15 do 20 posto bolja nego lani, ali su nezadovoljni što se zbog lošeg i nekvalitetnog poslovanja pojedinih agencija, koje i nisu članice te udruge, u javnosti narušava ugled agencijske djelatnosti.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednika UHPA-e Ivana Pukšara i direktorice te udruge Maje Stanić koji su agencijsko poslovanje u Hrvatskoj, posebno njihovih redovnih 180 članica, ocijenili stabilnim, kvalitetnim i u skladu sa zakonskim propisima. Uz sve to, napomenuli su, sve članice UHPA-e putnicima pružaju i dobro razrađene mehanizme zaštite i osiguranja na putu, što je sastavni dio toga posla.

Za razliku od toga, upozorili su na nekoliko agencija, nečlanica UHPA-e, čije poslovanje, kako kažu, nije baš "solidno", što se posebno odnosi na neke koje su organizirale školske ekskurzije ove godine, odlazak hrvatskih turista u Tursku i Tunis te one koje nude tzv. last minute ponudu. Za te agencije kažu da nisu putnicima pružile sve što je trebalo za sigurno putovanje, neke nisu ni registrirane za tu djelatnost. Dodaju i da u UHPA-i nemaju instrumente za sankciju takvih agencija, ali da svi oštećeni i nezadovoljni uvijek mogu tražiti nadzor Državnog inspektorata.

Stoga su svima koji koriste ili će koristiti usluge agencije Pukšar i Stanić preporučili oprez pri izboru agencije, pri čemu na to posebno trebaju paziti tvrtke, škole i druge institucije koje svoje djelatnike, učenike ili poslovne partnere vode na izlete ili duža putovanja.

Dodali su i da nijedna agencija ne može postati članicom UHPA-e ako ne dostavi kompletnu dokumentaciju o registraciji, financijskom poslovanju, promo materijale i drugo te ako nema podršku ostalih članica, odnosno bar dvije preporuke članica.

U vezi školskih ekskurzija Pukšar je istaknuo da će sutra poslati prijedloge Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, kojima će se tražiti izmjena postojećih pravila za organiziranje ekskurzija, kao i uvođenje standarda za ta putovanja kojih sada niti nema. UHPA-ini prijedlozi izmjena pravila odnosit će se na termine kada treba ići na ekskurzije (primjerice tijekom ljeta u velike gradove, a na more u proljeće i jesen), dok bi se standardima, pojasnila je Stanić, utvrdile vrste prijevoza i smještaja i drugo.

Na današnjoj konferenciji rečeno je i da su početkom ovoga tjedna agencije počele prodavati zimsko-skijaške programe, za koje već sada vlada i do 15 posto veće zanimanje nego lani, slijedom čega procjenjuju da će na skijanje iz Hrvatske ići bar toliko više građana nego u prošloj zimskoj sezoni, odnosno njih oko 200 tisuća.

Hina