Info servis

Za poslovne zone potrebne izmjene Zakona o šumama

Gradovi i općine cetinskoga kraja, a slično je i s općinama Dugopolje i Muć, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, svoj gospodarski razvoj temelje prvenstveno na poslovnim zonama, za čiji je snažniji razvoj potrebno izmijeniti Zakon o šumama, rečeno je.

Naime, prema članku 15. toga Zakona, zemljišta na kojima se, prema prostornim planovima jedinica lokalne samouprave, utemeljuju gospodarske zone, u državnom je vlasništvu, što znači da i novac od prodanih parcela, u tim zonama pripada državi.

A upravo tim novcem gradovi i općine žele financirati komunalno opremanje zona, što su u cetinskom kraju Vrlika, Sinj, Hrvace, Dicmo i Trilj.

Zbog toga je putem nadležne službe Splitsko-dalmatinske županije još prije pet mjeseci pokrenuta pismena inicijativa za izmjenu zakona po kojoj bi zemljišta pripala jedinicama lokalne samouprave, ali do danas nema nikakva odgovora.

Upravo ovog tjedna, kako je rekao Branko Ora, nadležan u Županiji za te poslove, u nadležno ministarstvo i Vladu odlaze predstavnici Županije i lokalne samouprave cetinskoga kraja, gdje će tražiti ubrzanje donošenja izmjena Zakona o šumama.

Inače, upravo je Gradsko poglavarstvo Vrlike donijelo odluku o proširenju postojeće gospodarke zone, u kojoj već uspješno posluje jedna velika punionica pitke vode, za daljnjih sto tisuća četvornih metara, a u komunalno opremanje postojeće i proširene zone planira se potrošiti deset milijuna kuna.

Hina