Info servis

Njemački rast preslab za otvaranje novih radnih mjesta

Čak kad bi Njemačka i uspjela ove godine ostvariti gospodarski rast od dva posto, on bi bio previše slab da bi kreirao očajnički potrebna nova radna mjesta, rekao je danas čelnik Njemačkog udruženja poslodavaca Dieter Hundt.

Novinarima je izjavio da je njemačko gospodarstvo, za koje vlada predviđa da će ove godine ostvariti rast aktivnosti od 1,5 do 2,0 posto, još uvijek ograničeno neuspjehom u provođenju oštrijih reformi.

"Rast od dva posto nije dovoljan da bi se otvorila nova radna mjesta", izjavio je Hundt, dodavši: "U najboljem slučaju smanjit će se broj izgubljenih radnih mjesta".

Stopa nezaposlenosti u toj zemlji trenutno je 10,5 posto, no u gospodarski snažno pogođenom istočnom dijelu zemlje dosegnula je i 18,5 posto ili gotovo dvostruko više nego u zapadnom.

Žustrija provedba reformi spriječena je masovnim prosvjedima u proteklih mjesec dana usmjerenima protiv plana njemačke vlade da smanji beneficije za nezaposlene. Njemački kancelar Gerhard Schroeder obećao je da neće odustati od glavnog reformskog zakona, no unatoč tome odobrio je brojne manje promjene.

Hundt je izrazio zabrinutost oko onoga što je nazvao vladinim očitim zaustavljanjem bilo kakvih gospodarskih i reformi socijalnog sustava. "Dalje smo no ikad od našeg glavnog cilja: veće zaposlenosti u Njemačkoj", upozorio je. Neuspjeh u reformi njemačkog socijalnog sustava i tržišta rada prisilila je mnoge kompanije da presele svoje poslovne operacije u inozemstvo, rekao je Hundt.

Hina