Info servis

Povoljne prilike za ulaganje na burzama dionica

Činjenica da je rast cijena nafte na svjetskim tržištima ponajviše posljedica velike potražnje i zahuktalog globalnog gospodarskog rasta, a da su nedavne oštre korekcije cijena dionica stvorile povoljne ulagačke prilike, rezultirala je prošloga tjedna snažnim porastom vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.

Tako je Dow Jones indeks ponovno premašio psihološki važnu granicu od 10.000 bodova, ojačavši u tjedan dana gotovo tri posto, što je njegov najsnažniji rast od listopada lani, dosegnuvši 10.110 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je skočio 4,6 posto, najviše od travnja, na 1.838 bodova. Vrijednost oba indeksa na najvišoj je razini u protekla dva tjedna.

Ulagači su odlučili zanemariti novi skok cijena nafte na rekordne razine, iznad 49 dolara za barel. "Mislim da su trenutno više zaokupljeni niskim cijenama dionica", ocijenio je ulagačko raspoloženje Owen Fitzpatrick, čelnik trgovine dionicama pri Deutsche Bank Private Wealth Managementu. "Na tržištu se donedavno događala oštra korekcija zbog zabrinutosti oko usporavanja gospodarskog rasta, viših kamatnih stopa i cijena nafte, no mislim da se u toj jednadžbi zaboravio prilično snažan rast korporativnih zarada".

Štoviše, potrošačke cijene u SAD-u u srpnju su zabilježile pad po prvi puta u zadnjih osam mjeseci budući je oštar rast cijena energenata preokrenuo smjer. To daje naslutiti da će američka središnja banka podizati kamatne stope nešto sporije nego je najavljivala. Objavljen je i porast industrijske te aktivnosti u građevinarstvu u tome mjesecu, što predstavlja oporavak nakon njihova pada u mjesecu ranije. "Definitivno ulagači traže prilike za dobro ulaganje. Neke skupine kompanija koje su bile pod velikim pritiskom prodaja dionica, poput zrakoplovnih prijevoznika i proizvođača čipova, sada nadoknađuju gubitke", izjavio je Marc Pado, strateg pri Cantor Fitzgeraldu.

Raspoloženje na tržištu popravile su i odlične zarade vodećih američkih maloprodajnih tvrtki. Tako je drugi po veličini maloprodajni lanac u SAD-u za opremanje kućanstva Lowe's Cos. objavio 18-postotni rast dobiti, što je podiglo cijene njegovih dionica za više od pet posto. Istodobno, Kmart Holding izvijestio je o trećem uzastopnom tromjesečju u kojem je poslovao s dobiti, što je ojačalo cijene njegovih dionica za više od 17 posto. Dionice Home Depota i Staplesa, koji su povisili svoje procjene ukupnih ovogodišnjih poslovnih rezultata, ojačale su nešto više od tri posto.

Porasla je i potražnja ulagača za tehnološkim dionicama, pri čemu su dionice Amazon.coma poskupile pet posto, a eBaya, 1,8 posto. Dionice Hewlett-Packarda i Intela ostvarile su dobitak za više od tri posto. "Mislim da su se tehnološke dionice previše prodavale, te da ćemo sada vidjeti njihov oporavak", kazao je Robert Drust, direktor regionalne ulagačke banke Wedbush Morgan.

Internet kompanija Google postala je ulagačka zvijezda. Cijena njezinih dionica na prvoj javnoj ponudi na Nasdaqu skočila je čak 18 posto, na 100,34 dolara. "Mislim da je to znak da ulagači žele poduzimati rizike te da su još u potrazi za privlačnim dionicama", kazao je strateg pri Miller Tabak&Co., Peter Boockvar. Među gubitnicama bile su, pak, dionice osiguravatelja, koje pritišću potencijalno veliki odštetni zahtjevi posljedica orkana Charley, koji je pogodio Floridu.

Na europskim tržištima dionica ulagači prošloga tjedna također nisu obraćali pozornost na vijesti s tržišta nafte, odlučivši ulagati ponajviše u tehnološki sektor. Tako je londonski Ftse indeks porastao 1,6 posto, na 4.369 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 1,8 posto, dosegnuvši 3.712 bodova.

Dealeri ističu kako se tržište dionica pokazalo otpornim na rastuće cijene nafte, a njihov trend sada počinju pratiti i cijene dionica. "Gubi na značaju ranija reakcija ulagača na rekordne cijene nafte, koja se očitovala kroz korekciju cijena dionica. Temeljni razlozi zašto nafta ne stoji 25 dolara po barelu jesu prevelika potražnja i gospodarski rast, a rast je dobar za dionice", ocijenio je Mark Tinker iz Execution brokerske kuće.

Stratezi ističu da su dionice energetskih, prehrambenih i kompanija za proizvodnju pića i dalje na udaru prodaja, no da tehnološke i osiguravateljske privlače kapital. Od dobitnika ističe se dionica tehnološkog diva Nokije, koja je ojačala 0,9 posto, nakon što je njezin rival, Motorola objavila da očekuje snažan rast prodaje i u drugoj polovini godine. Među ulagačkim zvijezdama su i dionice osiguravatelja, pošto je Zurich International svojim poslovnim rezultatima premašio očekivanja tržišta. Njegove dionice ojačale su 2,5 posto, povukavši za sobom i dionice 'velikih', Swiss Rea i Aegona.

Inače, cijene tehnoloških dionica imale su u zadnjih godinu dana najlošiju izvedbu na europskim burzama te su bile i do 10 posto niže u usporedbi s onima u ostalim sektorima. Od početka tjedna, međutim, porasle su 6,8 posto. Kupnja rizičnijih tehnoloških dionica te prodaja sigurnijih dionica prehrambenih kompanija smatra se na tržištu signalom vraćanja povjerenja ulagača.

Dodatno, profitne margine prehrambenih kompanija pod pritiskom su rastućih troškova sirovina. Samo dionica najveće svjetske prehrambene kompanije Nestlea potonula je 4,6 posto, budući je objavila poslovne rezultate za prvo polugodište ispod očekivanja tržišta upravo zbog rasta troškova sirovina. Ulagače brine da kompanije koje planiraju podići cijene svojih proizvoda to neće biti u stanju jer bi potražnja poduzetnika i potrošača mogla pasti. "Mogućnost prebacivanja viših troškova na krajnje potrošače je varljiva", izjavio je Barry Dargan, fond menadžer pri MFS Investment Managementu. "Uzimajući u obzir da su kompanije morale u zadnjih nekoliko godina srezati troškove do kosti, sad kad rastu cijene sirovina čini se vjerojatnim da će profitne margine biti pod znatnim pritiskom". Veće prodaje dionica kompanija senzitivnih na cijene sirovina izbjegao je tek sektor proizvođača baznih sirovina, jer su te kompanije manje izložene pritisku na profitne margine.

Neki analitičari ipak upućuju na oprez u pogledu najnovijeg uzleta na burzama. "Dosadašnji rast cijena dionica temeljio se na slabom obujmu trgovanja, što nije pozitivan indikator o održivosti trenda rasta", ocijenio je Akber Khan, direktor trgovanja dionicama pri Deutsche Banku. "Na tržištu je mnogo neizvjesnosti; visoke cijene nafte tek je jedna od njih, a ostale uključuju i gospodarske te geopolitičke rizike".

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks protekloga je tjedna ojačao 1,3 posto, na 10.889 bodova.



Hina