Info servis

Ifo indeks potaknuo rast tečaja eura

Tečaj eura nastavio je i danas na svjetskim deviznim tržištima rasti prema dolaru, drugi dan uzastopno, nakon što je indeks poslovne optimističnosti u Njemačkoj porastao mnogo više nego se očekivalo.

Do podneva je tako euro ojačao nekih 0,05 posto prema dolaru, na 1,2167 dolara.

Indeks poslovne optimističnosti Ifo instituta pokazao je rast u srpnju za jedan indeksni bod u odnosu na lipanj, na 95,6 bodova. Analitičari su očekivali da će dosegnuti 95 indeksnih bodova.

Dobro raspoloženje prema euru potaknuo je i rast poslovne optimističnosti ovoga mjeseca u Italiji i Belgiji.

"Ifo indeks nastavlja niz neznatno boljih gospodarskih pokazatelja eurozone, što podupire tečaj eura",ocijenio je Paul Robson, valutni strateg pri Royal Bank of Scotland Groupu. "Taj podatak je ohrabrujući, no ipak je još prerano reći da se europsko gospodarstvo konačno oporavlja".

Dobici europske valute mogli bi biti ograničeni očekivanjima tržišnih sudionika da će povjerenje američkih potrošača, podatak koji bi danas trebao biti objavljen, biti na najvišoj razini u zadnjih dvije godine. "Euro bi stoga ovoga tjedna mogao aprecirati samo do 1,20 dolara", rekao je Michael Klawitter, valutni strateg pri WestLB-u.

Istodobno, tečaj jena kreće se blizu najniže razine prema dolaru u zadnjih tjedan dana, na 107,7 jena za dolar. Znatnijih promjena u odnosu na dan ranije nije bilo ni prema euru, koji stoji 133,52 jena.

"Jen gubi podršku i za dva tjedna mogao bi se spustiti na 112 jena za dolar", smatra Shimpei Uike iz Asahi Life Asset Managementa. "Značajno klizanje cijena japanskih dionica samo pojačava zabrinutost da će se inozemna potražnja za japanskom imovinom i dalje smanjivati".

Hina