Info servis

DZS: rast BDP-a u prvom tromjesečju ove godine 4,2 posto

Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je tromjesečju ove godine povećan u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 4,2 posto, preliminarni je podatak koji je na današnjoj konferenciji za novinare objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Glavni generatori rasta BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju bili su rast bruto investicija za 8,9 posto, brži rast izvoza (6,4 posto) od rasta uvoza (od 5,9 posto), kao i povećanje osobne potrošnje za 3,9 posto, te umjereni, 1,6 postotni pad državne potrošnje, kazao je pomoćnik ravnatelja DZS-a Ivo Šutalo.

Pozitivnog su utjecaja imale i sve primarne djelatnosti (energetika, industrija i rudarstvo), osim poljoprivrede, lova, šumarstva i ribarstva koje su pale za 0,9 posto.

Na rast BDP-a pozitivno su utjecale i sve poslovne usluge, među kojima predvodi graditeljstvo s rastom od 12,9 posto u prvom tromjesečju.

Rast BDP-a u prvom tromjesečju prošle godine iznosio je 4,9 posto, pa ovogodišnji podaci govore o laganom usporavanju, što Šutalo većim dijelom pripisuje usporavanju rasta osobne potrošnje, čiji udio u hrvatskom BDP-u iznosi oko 70 posto.

Osim smanjenja stope rasta osobne potrošnje, ove se godine očekuje i smanjenje rasta ostalih nositelja gospodarskog rasta - investicija te građevinskih aktivnosti, zbog dovršetka najvećeg dijela autocesta.

Stoga Šutalo očekuje da će godišnja stopa rasta BDP-a ove godine pasti ispod 4 posto (lani je iznosila 4,3 posto), a temeljem preliminarnih podataka za prvo tromjesečje očekuje da će se kretati oko 3,7 posto.

Silazni trend stope rasta BDP-a započeo je već krajem 2003. godine, pa je Šutalo stopu rasta iz prvog ovogodišnjeg tromjesečja okarakterizirao kao kratkoročni uzlazni trend.

Hina