Info servis

Pad europskih burzovnih indeksa

Zabrinutost ulagača zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku, malo dokaza da su se dobri gospodarski pokazatelji pretočili u zarade tvrtki, te slabljenje tehnološkog sektora, glavni su razlozi današnjeg pada vrijednosti indeksa na većini tržišta kapitala diljem Europe.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio oko 0,13 posto, na 5.244 bodova. Frankfurtski DAX indeks izgubio je 0,31 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.294 boda.

'Obujam trgovanja bio je vrlo skroman tijekom gotovo cijelog prvog ovogodišnjeg tromjesečja a sada, s eskalacijom nasilja na Bliskom istoku, pitamo se što će biti s cijenama nafte, što je razlog više da se ulagači drže na oprezu', ukratko je prokomentirao situaciju na burzama Juergen Gries, trgovac u privatnoj banci Merck Finck u Muenchenu. 'Imate nekoliko pokazatelja koji govore o rastu gospodarskih aktivnosti, no većina mojih klijenata sama se želi uvjeriti u bolje poslovne rezultate kompanija. Ne vjeruju samo čistim ekonomskim pokazateljima', pojasnio je.

Situacija po sektorima je podijeljena, tako da su dobitke bilježili kemijski, automobilski, osiguravateljni, te sektor bazne proizvodnje - koji su većinom osjetljiviji na izmjene gospodarskih ciklusa pa bolji makrogospodarski pokazatelji poticajno djeluju na cijene dionica jer obećavaju nastupanje boljih zarada. Na dionice baznih proizvođača poticajno je djelovao rast cijena zlata i platine - plemenitih kovina koje tradicionalno uživaju status sigurnog utočišta - kao rezultat zaoštravanja izraelsko-palestinskog sukoba.

S druge strane, među gubitnicima su se uz tehnološki sektor, koji je bilježio veće gubitke nakon jučerašnjeg snažnog pada tehnološkog Nasdaq indeksa u New Yorku, našli još medijski, naftni i farmaceutski sektori. Uslijed toga većina je europskih burzovnih indeksa danas bila u minusu. Od najznačajnijih gubitnika izdvaja se švicarska farmaceutska kompanija Novartis, čije su dionice izgubile 2 posto na vrijednosti nakon što je obitelj Sandoz prodala 23 milijuna dionica te treće najveće farmaceutske tvrtke u Europi, nastale udruživanjem tvrtki Sandoz i Ciba-Geigy 1996.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je za 1,75 posto, na 11.400 bodova.

Hina