Info servis

Hrvatske tvrtke mogu sudjelovati u natječajima za nabavu Ujedinjenih naroda

Hrvatskim tvrtkama pruža se mogućnost sudjelovanja u izravnim natječajima za nabavu proizvoda i usluga za brojne organizacije u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) te terenske misije i mirovne operacije UN-a, a riječ je o poslovima ukupne vrijednosti 4,6 milijardi dolara godišnje.

Istaknuto je to na današnjem skupu "Kako poslovati s UN-om", kojega je na inicijativu Stalne misije Republike Hrvatske pri UN-u organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK). Predstavnicima šezdesetak domaćih tvrtki i obrta o mogućnostima poslovanja s UN-om govorio je voditelj Odsjeka Ureda za nabavu roba i usluga za potrebe terenskih misija UN-a Dmitri Dovgopoly.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova David Sopta obrativši se gospodarstvenicima istaknuo je kako će to Ministarstvo nastojati stvoriti kvalitetne veze s Uredom za nabavu UN-a te pokušati biti servis hrvatskom gospodarstvu.

Treba iskoristiti trenutak da kao zemlja u tranziciji Hrvatska pronađe svoje mjesto u nabavama roba i usluga za UN, a domaće tvrtke iskoriste priliku za poslovnu suradnju, kazao je Sopta.

UN ima više od 30 različitih agencija, programa i fondova sa svojim izvorima financiranja nabava i usluga. Oni surađuju u nabavama proizvoda te uslugama s više tisuća kompanija u svijetu te kroz proces selekcije odabiru najpovoljnijeg dobavljača, kazao je Dovgopoly, dodavši kako UN ima 50 tisuća vojnika u misijama mira u 15 zemalja svijeta te su potrebe njihove opskrbe značajne.

UN je zainteresiran, kako je rečeno, za poslovnom suradnjom na području usluga zračnog prijevoza, nabave kemijskih, plastičnih te prehrambenih proizvoda, telekomunikacijske opreme i usluga, računalnog programiranja, građevinskih usluga, montažnih kontejnera, tekstilnih proizvoda itd. Očekuju od hrvatskih proizvođača, među ostalim, ponudu usluga i opreme za pročišćavanje voda, generatore, pokrivače, jastuke, šatore, beretke itd.

Hrvatske tvrtke trebaju UN-u dostaviti svoje poslovne reference, proizvodne i uslužne programe kako bi bili uvršteni u službenu bazu podataka odjela za nabavu roba i usluga UN-a, koji će obavještavati hvatske tvrtke o natječajima ovisno o proizvodu ili usluzi. Hrvatska ima europsku kvalitetu proizvoda, tradiciju te konkurentne proizvode s kojima se može uključiti u poslove dobavljača za Ujedinjene narode, istaknuo je Dmitri Dovgopoly.

Hina