Info servis

Airbus najavio 20-postotno povećanje proizvodnje

Europski proizvođač zrakoplova Airbus najavio je povećanje proizvodnje malih zrakoplova iduće godine za 20 posto, no dionice njegove matične kompanije potonule su zbog zabrinutosti oko utjecaja rastućih troškova goriva na oslabljenu zrakoplovnu industriju.

Iz te kompanije je objavljeno da bi proizvodnja malih zrakoplova u 2005. mogla biti povećana na 370, a u 2006. na 443 zrakoplova. Analitičari, međutim, ukazuju na zabrinutosti oko utjecaja visokih troškova goriva na Airbusove klijente - zrakoplovne kompanije.

Dionice diskontne zrakoplovne kompanije easyJet, glavnog klijenta Airbusa, danas su potonule čak 20 posto nakon što je objavio da će njegove poslovne rezultate narušiti visoki troškovi goriva. Upozorenje iz te kompanije uslijedilo je u manje od tjedan dana nakon što je njegov konkurent, irski Ryanair predvidio 'krvoproliće' za tu industriju iduće zime uslijed cjenovne konkurencije.

Dionice matične Airbusove tvrtke, EADS-a oslabile su danas 1,24 posto.

"U redu je za Airbus da najavljuje povećanje proizvodnje, no sada su svi usredotočeni na slabost u zrakoplovnoj industriji i rastuće cijene goriva", izjavio je jedan analitičar u Londonu.

Hina