Info servis

Novartis predvodio rastom cijena europskih dionica

Švicarska farmaceutska kompanija Novartis predvodila je današnjim skokom europskih burzovnih indeksa blizu najviših razina u zadnjih 22 mjeseca, budući su ulagači odahnuli nakon što se povukao iz potencijalno preskupe bitke za preuzimanjem Aventisa.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks porastao 0,14 posto, na 4.576 bodova. Frankfurtski DAX skočio je za nešto više od jedan posto, dosegnuvši 4.144 bodova.

Dogovorom o spajanju francuskih rivala Aventisa i Sanofi-Synthelaboa nastat će treća po veličini u svijetu farmaceutska kompanija te prva u Europi. Ta odluka izbacila je Novartis iz bitke za preuzimanjem Aventisa, čijoj se ponudi oštro protivila francuska vlada, koja je tražila da spajanje ostane u nacionalnim okvirima.

Do podneva su dionice Novartisa ojačale čak četiri posto, a povukle su za sobom i dionice ostalih kompanija iz tog sektora. No, očekuje se da će dionice Sanofija kad se njima poslijepodne počne ponovno trgovati, pretrpjeti gubitak jer je morao poboljšati svoju raniju ponudu, čime je smanjio koristi od spajanja svojim dioničarima.

Bolje raspoloženje na tržištu potaknulo je i prijelaz kapitala iz sigurnijih sektora kao što je automobilska industrija u tehnološki i sektor senzitivan na izmjene gospodarskih ciklusa. Među većim dobitnicama ističu se tako dionice EADS-a, koje su skočile čak devet posto, po objavi da taj europski zrakoplovni konzorcij namjerava u idućih 10 godina premašiti američki Boeing.

Ulagače je ugodno iznenadio i bolji od očekivanja njemački indeks poslovne optimističnosti, koji bi mogao upućivati na snaženje oporavka u tom najvećem europskom gospodarstvu. "Ugodno smo iznenađeni", ocijenio je Ken Wattret, ekonomist pri BNP Paribas banci.

Najsnažnije u Europi danas su porasle cijene dionica na Frankfurtskoj burzi, po objavi porasta poslovne optimističnosti u travnju u Njemačkoj na najvišu razinu u zadnje tri godine. DAX je ojačao i uslijed objave snažnog skoka dobiti Commerzbanke u prvom tromjesečju.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 0,4 posto, na 12.163 boda.

Hina