Info servis

Ulagači se fokusiraju na korporativne zarade

U očekivanju skorog podizanja američkih kamatnih stopa, ojačanog izjavama predsjednika američke središnje banke Fed-a o prevladavanju deflacije, cijene američkih dionica prošloga su tjedna bile pod kratkotrajnim pritiskom. Jer, kako je sezona objave tromjesečnih korporativnih zarada pokazala da ih je većina premašila očekivanja ulagača, od sredine tjedna ponovno su intenzivirana ulaganja u dionice.

Njujorški Dow Jones indeks u tome je razdoblju porastao 0,2 posto, završivši poslovanje na 10.472 boda. Tehnološki Nasdaq indeks skočio je za snažnih 2,7 posto, dosegnuvši 2.049 bodova.

Posljednje izjave predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu oštro su spustile u utorak cijene dionica na američkim tržištima, na najnižu razinu u protekla tri tjedna. U govoru pred senatskim Odborom za bankarstvo ocijenio je da je američko gospodarstvo izašlo iz recesije te da je prijetnja od deflacije prevladana. To je potaknulo nagađanja da se Fed vrlo brzo priprema za podizanje kamatnih stopa kako bi spriječio razvoj inflacije."Dosad su se ulagači nadali da će Fed biti još malo strpljiv. No, budući se pokazalo da to neće biti tako, odlučili su prodavati dionice", rekao je Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Asset Management. "Opet smo u istom rascjepu između snažnijeg gospodarstva i viših kamatnih stopa".

Ipak, dan kasnije ponešto je smirio ulagače. Pred zajedničkim gospodarskim odborom u Kongresu kazao je da američke kamatne stope moraju rasti kao odgovor na snažan gospodarski rast, no isključio je njihovo podizanje u ovom trenutku, budući rast još nije potaknuo inflatorne pritiske. Analitičari su ionako isticali da bi najnovija prodaja dionica mogla biti kratkoga vijeka, jer su korporativne zarade u prvom ovogodišnjem tromjesečju većinom iznad očekivanja Wall Streeta. "Vijesti o zaradama potiču kupovine dionica. Ulagači ponovno svoju pozornost usmjeruju na zarade, koje su neko vrijeme bile zasjenjene ocjenama iz američke središnje banke vezanima za kamatne stope", ocijenio je Michael Sgro pri J.P. Morgan Chaseu.

Među pozitivnim korporativnim vijestima ističe se ona o utrostručenoj tromjesečnoj zaradi industrijskog konglomerata Caterpillara te najavi iz zrakoplovnog konzorcija Boeinga da će mu poslovni rezultati za prvo tromjesečje značajno premašiti očekivanja tržišta. Njihove dionice skočile su za otprilike četiri posto. Proizvođač mobitela Motorola dao je poticaj telekomunikacijskom sektoru najavivši snažne poslovne rezultate u drugom tromjesečju, te izvijestivši o čak trostruko većoj dobiti u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Poseban poticaj tehnološkom tržištu stiže iz Microsofta, koji je izvijestio o snažnom rastu prihoda, što je podiglo cijene njegovih dionica za šest posto.

Značajnija dobitnica bila je i dionica filmskog studija MGM-a, ojačavši 12 posto, po objavi da je u pregovorima s japanskom korporacijom Sony, koja bi za kupovinu njegovih dionica ponudila pet milijardi dolara. No, pad cijena kovina pritisnuo je cijene dionica rudarskih i kompanija za proizvodnju kovina. Najnovije jačanje dolara ojačalo je zabrinutost ulagača da bi cijene kovina, koje se tradicionalno računaju u dolarima, mogle postati previsoke za inozemne kupce.

I europska su tržišta dionica bila pod pritiskom spekulacija oko mogućeg rasta američkih kamatnih stopa, no ne zadugo uslijed poplave dobrih tromjesečnih poslovnih izvješća korporacija. Tako je londonski Ftse indeks prošloga tjedna skočio 0,7 posto, na 4.570 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je ojačao 1,7 posto, na 4.103 boda.

Dok tržišta spekuliraju o rastu američkih kamatnih stopa,, tržišni stratezi su uvjerenja da će preokupacija kamatnim stopama biti kratkoga vijeka. "Tržišta bi mogla kratkoročno nastaviti reagirati na promjenu u Fed-ovom stajalištu glede kamatnih stopa, no nakon nekoliko dana ponovo će se okrenuti podacima o dobitima, koji su uglavnom odlični i koji bi trebali napraviti prostora za novi rast cijena dionica", ocijenio je strateg Thierry Lacraz iz ženevske privatne banke Pictet&Cie.

Tako je Nestle, najveća svjetska prehrambena grupacija objavila je da je zabilježila rast temeljnih prihoda u prvome tromjesečju za boljih od očekivanih 5,1 posto. Rastu cijena pridonijela je i Nokia, čije su dionice ojačale 2,5 posto, nakon vijesti da je iskoristila pad cijene svojih dionica kako bi provela njihov planirani otkup. Tijekom protekla dva tjedna Nokijine su dionice izgubile četvrtinu svoje vrijednosti, nakon priznanja da joj jeftiniji aparati njezinih azijskih i američkih rivala nagrizaju tržišni udio.

Uvjerljivo najveći skok cijena dionica postigao je DaimlerChrylser, čak 7,6 posto, po objavi tog njemačko-američkog automobilskog koncerna da neće sudjelovati u spašavanju dugovima pritisnutog japanskog proizvođača automobila Mitsubishi Motors te da prodaje svoj 37-postotni udio u toj kompaniji. No, dionice Novartisa oslabile su 2,7 posto, kako je odluka te kompanije da se suprotstavi neprijateljskoj ponudi francuske farmaceutske tvrtke Sanofi-Synthelabo za preuzimanje Aventisa zasjenila vijesti o 22-postotnom rastu njezine neto dobiti u prvome ovogodišnjem tromjesečju i 19-postotnom rastu prihoda u njezinoj jedinici lijekova.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks prošloga je tjedna ojačao čak 2,5 posto, na 12.120 bodova.



Hina