Info servis

Greenspanove izjave potaknule prodaje američkih dionica

Najnovije izjave predsjednika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu oštro su spustile u utorak cijene dionica na američkim tržištima, u očekivanju skorog rasta kamatnih stopa.

Burzovni indeksi potonuli su na najniže razine u zadnja tri tjedna. Njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,2 posto, na 10.314 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je za više od dva posto, na 1.978 bodova.

Nemir je među ulagače unio najnoviji Greenspanov govor pred senatskim Odborom za bankarstvo, u kojem je ocijenio da je američko gospodarstvo izašlo iz recesije te da je prijetnja od deflacije prevladana. To je potaknulo nagađanja da se Fed vrlo brzo priprema za podizanje kamatnih stopa kako bi spriječio razvoj inflacije.

"Dosad su se ulagači nadali da će Fed biti još malo strpljiv. No, budući se pokazalo da to neće biti tako, odlučili su prodavati dionice", rekao je Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Asset Management. "Opet smo u istom rascjepu između snažnijeg gospodarstva i viših kamatnih stopa".

Tijekom trgovanja ulagači su dobili raznolika izvješća o korporativnim dobitima ostvarenim u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Pritom je razočarala dobit najveće svjetske farmaceutske kompanije Pfizer te tehnološkog diva Lucent Technologiesa, dok su bolji rezultati General Motorsa pomogli ograničiti dobitke.

Ipak, analitičari ističu da bi najnovija prodaja dionica mogla biti ograničena na samo jedan dan, jer je nakon zatvaranja američkih burzi proizvođač mobitela Motorola dao poticaj telekomunikacijskom sektoru najavivši snažne poslovne rezultate u drugom tromjesečju.

Na europskim burzama jučer su ojačale dionice izvoznika poput DaimlerChryslera uslijed pada tečaja eura. Ipak, vrijednosti indeksa nisu dosegnule najviše razine od početka godine, budući je farmaceutski sektor zabilježio dobitonosne prodaje. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima ojačao 0,5 posto, na 4.569 bodova. Frankfurtski DAX skočio je 0,9 posto, na 4.061 bod.

Hina