Info servis

Philips ponovno posluje s dobiti

Nizozemski proizvođač elektronike Philips Electronics objavio je danas pozitivne poslovne rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje kako je snažnija prodaja poluvodiča i ekrana s tekućim kristalima pomogla izvući tu kompaniju iz gubitaka zabilježenih lani i preklani.

Philips je nakon dvogodišnjih gubitaka izvijestio da je u prva tri mjeseca ove godine ostvario neto dobit od 550 milijuna eura. Usporedbe radi, u istom razdoblju godinu ranije imao je 69 milijuna eura gubitka.

Snažan rast u spomenutim dijelovima poslovanja uspio je nadoknaditi slabu izvedbu u području proizvodnje kućanskih aparata. LG Philips, 50-postotno ulaganje tog nizozemskog proizvođača s južnokorejskim LG Electronicsom, koje proizvodi ekrane s tekućim kristalima, u tome je razdoblju ostvario zaradu od 215 milijuna eura.

Ukupna prodaja u tri je ovogodišnja mjeseca dosegnula 6,63 milijarde eura, što je dva posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je prodaja čipova skočila sedam posto, na 1,3 milijarde, a potrošačke elektronike tri posto, na 2,01 milijardu eura. No, prodaja kućanskih aparata smanjena je 14 posto, na 458 milijuna eura, pogođena padom prodaje u zapadnoj Europi i sjevernoj Americi.

Unatoč ponovnom poslovanju s dobiti, cijene dionica Philipsa danas su na europskim burzama oslabile, jer njezina visina nije ispunila očekivanja ulagača.

Hina