Info servis

Koncern "Agram" prošle godine ostvario 173 milijuna bruto dobiti

Ukupni prihod osiguravajućeg Koncerna Agram prošle je godine iznosio 1,6 milijardi kuna, pri čemu je ostvarena dobit prije oporezivanja od 173 milijuna kuna, istaknuto je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati Koncerna i njegovih članica za 2003. godinu.

Na hrvatskom tržištu osiguranja Koncern je lani dostigao 17,7 postotni udio u ukupnoj premiji i 21,6 postotni udio u neživotnim osiguranjima, rekao je predsjednik Uprave Euroherc osiguranja Radoslav Pavlović.

Govoreći o Euroherc osiguranju, kao najjačoj članici koncerna Agram, Pavlović je izdvojio da se 67,1 posto ukupnih ostvarenih prihoda u prošloj godini (417,71 milijuna kuna) odnosi na prihode osiguranja od automobilske odgovornosti. Ipak, udio automobilske odgovornosti u ukupnom portfelju smanjen je u odnosu na godinu prije za 1,8 posto, zbog porasta drugih vrsta osiguranja, rekao je Pavlović. Ukupni prihod Euroherca u 2003. bio je 604,16 milijuna kuna, što je 9,3 posto više nego u protekloj godini, a neto dobit iznosila je 59,55 milijuna kuna.

U prošloj je godini, kazao je Pavlović, riješeno 79,7 posto svih zahtjeva vezanih uz štete, odnosno od 41.371 predmeta riješeno je 33.407, za što je isplaćeno 268,57 milijuna kuna.

Dobre poslovne rezultate prošle je godine ostvarilo i Jadransko osiguranje, također članica Koncerna, ustvrdio je direktor Sektora prodaje Hrvoja Pezić. Ta je kuća, kaže, sa ostvarenim premijskim prihodom od 394,52 milijuna kuna prošle godine zabilježila porast od 15,2 posto u odnosu na 2002. Neto dobit društva u 2003. iznosila je 49,66 milijuna kuna, što je za 20 posto više nego godinu ranije.

"Najmlađa" članica koncerna Agram Euroherc-životno osiguranje d.d., koja djeluje od 1997., prošle je godine također poslovala uspješno te sa ostvarenih 57,09 milijuna kuna premijskog prihoda zabilježila 31 postotno povećanje u odnosu na 2002. godinu. Predsjednik Uprave te kuće Božidar Huljev istaknuo je da na hrvatskom tržištu životnih osiguranja sudjeluju sa 4,5 posto, pri čemu najjači osiguravatelj u toj djelatnosti ima 16 posto tržišnog udjela. Huljev je najavio novu strategiju u razvoju djelatnosti životnog osiguranja, u kojoj će se Euroherc - životno osiguranje oslanjati na prodajnu mrežu putem Koncerna, a postupno napustiti multi level i agencijsku prodaju polica životnog osiguranja.

Najvećim izazovom za ovu poslovnu godinu, čelnici Agrama istaknuli su ulaganja ukupno 62 milijuna eura u izgradnju poslovno-komercijalnog kompleksa u Osijeku, koji bi trebao biti završen za tri godine, a u osiguravateljnoj djelatnosti, cilj Koncerna je prijeći prag od 20 posto udjela na ukupnom tržištu osiguranja u Hrvatskoj.

Hina