Info servis

Banke u Federaciji BiH u 2003. godini zaradile 32 milijuna eura

Banke koje posluju na području Federacije Bosne i Hercegovine u 2003. godini ostvarile su čistu dobit od 64 milijuna konvertibilnih maraka (oko 32 milijuna eura), objavila je federalna Agencija za bankarstvo sa sjedištem u Sarajevu nakon što je prikupila privremena godišnja poslovna izvješća banaka.

U odnosu na 2002. godinu poslovne su banke u Federaciji BiH ostvarile su gotovo šest puta više novaca, a od gotovo 230 milijuna eura ukupnog prihoda u ovoj godini oko 170 milijuna odnosi se na prihode od kamata na kredite.

Ravnatelj Agencije za bankarstvo Zlatko Barš ocijenio je kako je bankarski sustav u Federaciji BiH zdrav i stabilan, što pokazuje činjenica kako je 27 banaka poslovalo pozitivno, dok ih je tek šest poslovalo negativno zabilježivši gubitak od oko tri milijuna eura.

Bankarski sustav u Federaciji BiH u protekloj je godini zabilježio nastavak trenda okrupnjavanja i smanjenja broja banaka.

Očekuje se kako će se takav trend nastaviti i u ovoj godini jer je već najavljeno spajanje "Zagrebačke banke" i "Universal banke" iz Sarajeva kao i austrijske HVB te sarajevske "Central profit banke".

U odnosu na 1998. godinu kada je započeo proces uređivanja i stabilizacije bankarskog sustava u BiH, štednja stanovništva zabilježila je iznimno veliki rast pa je od početnih 160 milijuna eura dosegnula više od 800 milijuna eura na kraju 2003. godine.

Gotovo 99 posto štednje koncentrirana je u privatnim bankama, tri četvrtine štednje je u inozemnim valutama, a jedna četvrtina u domaćoj konvertibilnoj marci (KM).

Za razliku od prethodnih godina, banke u Federaciji BiH 2003. su prvi put osigurali više kreditnih plasmana za gospodarstvo nego za stanovništvo.

Banke također sve više povjerenja iskazuju u stabilnost domaćeg financijskog tržišta pa su tako u prošlog godini tek 40 posto svoje aktive držali na računima u inozemstvu, dok je prethodne godine to bio slučaj sa čak 70 posto aktive.

Aktiva najmoćnije banke u Federaciji BiH iznosi 500 milijuna eura, a još dvije imaju aktivu od po 250 milijuna eura, što je ujedno 50 posto ukupne bankarske aktive.

Hina