Info servis

HFP neće potpisati ugovor s Brzicom bez suglasnosti malih dioničara

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) u vlasništvo PPK Valpova želi ući u dogovoru s malim dioničarima, pa se ugovor s tvrtkom Novocommerce, odnosno s njenim vlasnikom Ivom Brzicom o otkupu 42 posto dionica PPK Valpova neće potpisivati dok se sa sadržajem ugovora ne slože mali dioničari, priopćeno je danas iz HFP-a.

HFP razmatra mogućnost potpisivanja ugovora s Brzicom, temeljem kojeg bi država za 19 milijuna kuna otkupila 42 posto njegovih dionica, ali to uvjetuje spremnošću malih dioničara PPK Valpova da dopuste Fondu većinu u Nadzornom odboru (tri od pet članova), stoji u priopćenju HFP-a.

Mali dioničari PPK Valpova pak drže da bi, s obzirom da imaju više od 50 posto dionica, oni trebali imati većinu u Nadzornom odboru.

Iz HFP-a ističu da bi Fond većinu u Nadzornom odboru imao samo tijekom šest mjeseci i u tom bi se vremenu u PPK Valpovo uvela revizija kako bi se ustanovilo stvarno stanje u društvu.

Konačnu verziju ugovora u HFP-u očekuju sutra, nakon čega će se taj dokument moći potpisati.

Otkupom 42 posto, HFP bi postao vlasnikom nešto manje od 46 posto PPK Valpova, dok su mali dioničari vlasnici više od 50 posto dionica, a u HFP-u kažu kako je riječ o dionicama stečenima putem ESOP programa koje još uvijek nisu u potpunosti otplaćene.

Na najave da će država od Brzice otkupiti spomenute dionice, mali su dioničari od Vlade zatražili i da se za 177 zaposlenika Valpova koji su branitelji iz Domovinskog rata omogući stjecanje oko 25 posto dionica tvrtke 'besplatno ili po najpovoljnijim uvjetima'.

No, u HFP-u ističu kako će se Fond za otkup 42 posto dionica morati zadužiti kod poslovne banke, a većinu HFP-a u NO-u te nepristajanje na besplatnu dodjelu dionica pojašnjavaju vlastitom zaštitom. Naime, 42-postotni paket dionica trebao bi se prodati putem burze i na taj način vratiti kredit. Ukoliko se to ne dogodi, aktiviralo bi se jamstvo Ministarstva financija te bi kredit bio vraćen novcem poreznih obveznika. Većinom u NO-u Fond tako zapravo želi mogućnost da utječe na odluku što će se u budućnosti događati s tim dionicama i samim društvom.

Na inzistiranje malih dioničara, Fond je u ugovor o otkupu dionica PPK Valpova pristao i izričito navesti da Ivo Brzica više neće moći, ni sam niti putem trećih osoba, stjecati dionice PPK Valpova, što u HFP-u drže najjačom garancijom koja se u tom smislu može staviti u kupoprodajni ugovor.

Hina