Info servis

U HUH-u ove godine ne očekuje "laku" turističku sezonu, ali niti minuse

Hrvatske hotelske tvrtke, članice Hrvatske udruge hotelijera i restoratera (HUH), ni ove godine ne očekuju "laku" turističku sezonu, ali niti minuse u odnosu na prošlu godinu jer je Hrvatska i dalje na većini značajnijih inozemnih turističkih tržišta u trendu. Np, zbog prisutnog trenda odgode bookinga poslovodstvima hotelskih kuća preporučuju svakodnevno praćenje kretanja po tržištima te spremnost na kratke dodatne promotivne aktivnosti kako bi se poboljšalo stanje prodaje u slučaju "rupa" u predstojećoj sezoni.

Ocjena je to predsjednika HUH-a, ujedno i predsjednika Uprave porečke hotelske kuće Riviera Holding Franca Palme, koji napominje i da cijene, koje su ove godine u hrvatskom hotelijerstvu u prosjeku povećane 2 do 3 posto u odnosu na lani, još ne treba dirati odnosno snižavati, iako to već rade neke konkurentske zemlje. Pri tome naglašava da je Hrvatska zadnje dvije sezone, uz podizanje cijena koje je pratilo i podizanje kvalitete, imala pobjedničke rezultate, posebno među mediteranskim zemljama te da ove godine te rezultate treba opravdati, pa i poboljšati novom kvalitetom. Da to nije nemoguće govori i činjenica od više od 550 milijuna američkih dolara najavljenih ulaganja hrvatskih hotelijera u ovoj godini, koja su, kaže Palma, već svugdje krenule, a od čega se većina sredstava odnosi na poboljšanje kvalitete postojećih kapaciteta i u nove sadržaje ponude.

Ističe i da osnovni cilj hrvatskog turizma pa i hotelijerstva treba biti povećanje prihoda kroz investicije u proizvod kako bi se moglo doći do više cijene uz istodobno povećanje popunjenosti kapaciteta.

U ostvarivanju takvog cilja, ali i kvalitetne pripreme turističke sezone, trebaju zajednički sudjelovati, uz hotelijere i svi drugi turistički subjekti, a posebno lokalna samouprava odnosno mjesta, općine i gradovi, gdje se, drži Palma, treba i odraditi najveći posao.

U vezi predstojeće turističke sezone, u kojoj se kao i lani mogu ponoviti "rupe", posebno u srpnju, a zbog kasnijih praznika u nekim njemačkim pokrajinama (početkom kolovoza), Palma izražava nadu da su za to ove godine hotelijeri spremniji te da bi se to moglo izbjeći usmjeravanjem dodatnih akcija na druga tržišta.

Dodaje i da spremnost na dodatne promotivne akcije u svakom trenutku, a ne samo u glavnoj sezoni, treba biti sastavni dio poslovne politike svake hotelske tvrtke, posebno u situaciji kada se na inozemnim tržištima ponavlja prošlogodišnja odgoda rezerviranja putovanja i čekanje popusta za sve destinacije.

Hina