Info servis

Nastavljena konsolidacija na tržištima dionica

Gotovo jednogodišnji uzlet cijena dionica na svjetskim burzama uznemiruje ulagače, zbog čega preispituju svoje tržišne pozicije i povremeno se odlučuju na prodaje. U takvim uvjetima i prošloga je tjedna nastavljena konsolidacija na tržištima.

"Definitivno smo u razdoblju kada ulagači traže neki katalizator na tržištu, koji bi pokrenuo zbivanja", ocijenio je tržišni strateg pri Jefferies&Co, Arthur Hogan. "Nije riječ toliko o korekciji cijena, koliko o rotaciji kapitala iz riskantnijih u nešto sigurnije dionice".

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u proteklih tjedan dana 0,3 posto, na 10.583 boda. Tehnološki Nasdaq na najnižoj je razini od početka godine, oslabivši 0,4 posto, na 2.029 bodova. Tijekom veljače Dow Jones je ojačao 0,9 posto, dok je Nasdaq potonuo 1,8 posto.

Nasdaq indeks snažno je rastao od ožujka lani, a tijekom cijele godine ojačao je za 50 posto. Sada se mnogi ulagači pribojavaju da tako visoke cijene tehnoloških dionica ne mogu biti opravdane u vrijeme kad se američka središnja banka sprema na podizanje kamatnih stopa, što obično smanjuje korporativne zarade. "Ulagači rotiraju kapital iz tehnoloških dionica u sigurnije poput bankarskih, farmaceutskih i maloprodajnih", izjavio je Keith Keenan, čelnik brokerske tvrtke Wall Street Access.

Dodatno, povjerenje američkih potrošača u veljači je neočekivano smanjeno, za devet indeksnih bodova na 87,3, uglavnom zbog nedostatka novih poslova. Predsjednik američke središnje banke Alana Greenspan pred odborom američkog Kongresa zaduženom za proračun ocijenio je da su dobri izgledi su za održivi rast američkog gospodarstva. No, dodao je i da je sposobnost poduzetnika da istisnu veću proizvodnju od postojećih zaposlenika prepreka novom zapošljavanju za razliku od prijašnjih razdoblja gospodarskog oporavka. "Pokazatelj povjerenja mala je doza realnosti za tržište", ocijenio je strateg pri investicijskom fondu Lord Abbet, Milton Ezrati. "Ipak, smatram da su temeljni odnosi na tržištu i nadalje dobri, te da je trenutno riječ o korekciji vrijednosti cikličkih dionica na tržištu na kojem inače vlada trend rasta cijena". Cijene dionica rastu već 11. mjesec uzastopno.

Optimizam ulagača narušio je i podatak o porastu broja novih nezaposlenih u SAD-u u tjednu ranije te padu narudžbi trajnih dobara u siječnju za 1,8 posto. "Na tržištu nije bilo značajnijeg napretka zbog najnovijih gospodarskih pokazatelja koji šalju izmiješane signale o stanju američkog gospodarstva", ocijenio je čelnik trgovine pri Victory Capital Managementu, Brian Pears.

Blago su protekloga tjedna korigirane i cijene europskih dionica. Londonski Ftse indeks spustio se tako 0,5 posto, na 4.492 boda. Frankfurtski DAX skliznuo je 1,4 posto, na 4.018 boda.

Iako većina stratega dosadašnja korporativna izvješća ocjenjuje stabilnima te očekuje porast konsenzusa glede prognoza dobiti, stratezi Morgan Stanleya upozoravaju da bi entuzijazam ulagača što se tiče oporavka profitabilnosti kompanija mogao uskoro biti umanjen pod pritiskom vodećih ekonomskih pokazatelja. "Veliko pitanje koje muči ulagače jest što je važnije - rast tekućih dobiti ili očekivani skorašnji pad vodećih pokazatelja", kažu stratezi Benn Funnell i Teun Draaisma.

Oni tvrde da su uvjeti za ciklične dionice i dalje pozitivni, barem zasad. "Bilance stanja korporativnog sektora globalno su se poboljšale. Margine dobiti u Sjedinjenim su Državama blizu najviših razina dok u Europi ubrzano rastu. Visoke profitne margine, snažne bilance stanja i niske kamatne stope recept su za veću kapitalnu potrošnju. No, jednom kad kapitalna potrošnja poraste, a margine dosegnu vrhunac, ciklične dionice naginju lošijoj izvedbi", tvrde stratezi Goldman Sachsa.

Donekle je neočekivani pad indeksa poslovnog povjerenja njemačkog Ifo instituta u veljači oneraspoložio ulagače. Njemački Ifo indeks poslovne klime u veljači je pao nakon devet mjeseci uzastopnog rasta, suprotno tržišnim očekivanjima, što je izazvalo sumnje u snagu oporavka najvećeg europskog gospodarstva.

A opet, spekulacije da će Europska središnja banka (ECB) sniziti kamatne stope eurozone kako bi umanjila štetan učinak rasta eura na njezin izvoz, malo su pred kraj tjedna podgrijali raspoloženje na tržištima. "Euro definitivno pomaže. Čak i ako se radi samo o spekulacijama, osobno sumnjam u to budući da nije zadaća ECB-a da se brine za valutu, a inflacija ne predstavlja problem", ocjenjuje Udo Becker iz privatne banke Merck Finck iz Muenchena.

Pritisak na tržište pristizao je iz tehnološkog sektora. Padom cijena predvodio je proizvođač telekom opreme Nokia, nakon što su zabrinutosti u SAD-u da su dionice toga sektora precijenjene izazvale pad američkog tehnološkog Nasdaq indeksa na najnižu razinu od početka godine. Nasuprot tome, najveće dobitnice bile su dionice britanske grupacije mobilne telefonije mmO2, ojačavši 12,8 posto nakon što je KPN, najveći nizozemski telekom operater objavio kako ne isključuje mogućnost neprijateljske ponude za preuzimanje, nakon što je propao i njihov posljednji krug pregovora o preuzimanju.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u tome je razdoblju ojačao tri posto, na 11.041 bod.



Hina