Info servis

Ifo indeks snizio vrijednosti europskih dionica

Neočekivani pad indeksa poslovnog povjerenja njemačkog Ifo instituta u veljači oneraspoložio je ulagače i snizio danas vrijednosti europskih dionica.

Londonski je Ftse indeks tako do podneva oslabio 0,6 posto, na 4.497 bodova. Frankfurtski DAX izgubio je 1,37 posto na vrijednosti, spustivši se na 4.012 bodova.

Njemački Ifo indeks poslovne klime u veljači je pao nakon devet mjeseci uzastopnog rasta, suprotno tržišnim očekivanjima, što je izazvalo sumnje u snagu oporavka najvećeg europskog gospodarstva.

"Činjenica da je indeks pao više od jednog boda definitivno je razočaravajuća", kaže Ulrike Kastens, analitičarka Sal. Oppenheima. "Ne bih išla toliko daleko da tvrdim kako je dosegnut vrhunac poslovne klime. Još se uvijek držimo svojih predviđanja rasta u 2004. No, to ukazuje na to da rast možda neće biti toliko snažan koliko se u početku očekivalo. To je hitac upozorenja za gospodarstvo".

Pritisak na tržište danas je pristizao i iz tehnološkog sektora. Padom cijena predvodio je proizvođač telekom opreme Nokia, nakon što su zabrinutosti u SAD-u da su dionice toga sektora precijenjene izazvale pad američkog tehnološkog Nasdaq indeksa na najnižu razinu od početka godine.

Dionice Prudentiala današnji su najveći blue-chip gubitnik, oslabivši 3,7 posto nakon što je taj drugi po veličini britanski osiguravatelj objavio da je zabilježio veći od očekivanog, 30-postotni pad lanjske dobiti i srezao isplate dividendi prvi put nakon Prvog svjetskog rata.

Službeni indeks Tokijske burze Nikkei danas je također oslabio, za nešto više od dva posto, na 10.644 bodova.



Hina