Info servis

HTmobile uspješan u prvoj godini poslovanja

Operator mobilne telefonije HTmobile, u prvoj je godini samostalnog poslovanja ostvario 2,87 milijardi kuna ukupnih prihoda, ukupan broj korisnika povećan je 12 posto, na 1,34 milijuna, a u razvoj mreže i usluga ukupno je investirano 400 milijuna kuna, rečeno je na današnjem predstavljanju poslovnih rezultata te tvrtke.

Predsjednik Uprave HTmobilea Wolfgang Breuer kazao je da su više nego zadovoljni ostvarenim rezultatima, ustvrdivši da su, sa 52,2 posto tržišnog udjela, zadržali vodeću poziciju na hrvatskom tržištu mobilne telefonije.

Breuer procjenjuje kako ima još prostora za rast te da dobre poslovne rezultate očekuju i u ovoj godini, posebno u segmentu korištenja multimedijalnih i podatkovnih usluga (MMS i GPRS). Očekuju i da će se u trećem tromjesečju ove godine razriješiti, kako je rekao, "administrativni problemi vezani za dobivanje dozvole za UMTS" odnosno uvođenje treće generacije mobilne telefonije (3G) na hrvatskom tržištu. Ističe pritom da je HTmobile spreman za novu tehnologiju, što će im omogućiti ponudu novih usluga za korisnike.

Član Uprave i glavni financijski direktor HTmobile-a Kent Holding istaknuo je da je u protekloj godini ostvaren prihod prije kamata i oporezivanja od 1,24 milijarde kuna, rekavši da je tvrtka ostvarila dobit u poslovanju, ne navodeći o kojem je iznosu riječ. Ovrćući se na pojedine vrste prihoda, Holding je kazao da je od stranih, gostujućih korisnika - njih 20 posto više nego 2002., ostvareno 319 milijuna kuna prihoda. Broj radnih mjesta povećan je za 5 posto, pa je tako zadnjeg dana prošle godine u HTmobileu bilo zaposleno nešto manje od 1000 osoba.

Od ukupno 1,34 milijuna korisnika, većina, više od 1,08 milijuna, je postpaid korisnika (Simpa), dok ih je 252,6 tisuća korisnika s pretplatom (postpaid). Među njima je pak tek 12 tisuća pretplatnika Mobitel mreže (099), a ostali su pretplatnici Croneta (098). Posebno je izdvojen podatak da među 500 najvećih hrvatskih tvrtki, njih 70 posto koristi VPN usluge, pojedinačne privatne zatvorene mreže.

HTmobile je tvrtka u stopostotnom vlasništvu Hrvatskog telekoma (HT) osnovana u siječnju 2003.

Hina