Info servis

Ricin zabrinuo američke ulagače

Cijene američkih blue-chip dionica u utorak su tek neznatno porasle, budući je otkriće otrovnog ricina u uredima američkog senata večer ranije uzdrmalo povjerenje ulagača unatoč novim dobrim poslovnim izvješćima američkih kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je skromnih 0,06 posto, na 10.505 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je nekih 0,15 posto, dosegnuvši 2.066 bodova.

"Nervoza oko ricina suzdržavala je ulagače od kupovine. Izuzetno dobra izvješća kompanija o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečju bila su tako zasjenjena spoznajom da se borba protiv terorizma još nastavlja i da se mogu dogoditi i loše stvari", ocijenio je raspoloženje na tržištu strateg pri D.A. Davidsonu, Frederic Dickson.

Trgovina je bila umjerena, a najveće gubitke zabilježila je automobilska industrija. Najnoviji podaci o prodaji vozila u siječnju u SAD-u nisu ispunili očekivanja, budući je vrlo hladno vrijeme potrošače držalo podalje od trgovina vozilima. Prodaja General Motorsa i Forda u tome je mjesecu bila oko dva posto niža nego godinu ranije. Dionice tih kompanija oslabile su 1,7 posto.

Nakon regularnog trgovanja tehnološki lider Cisco Systems objavio je razočaravajuće poslovne rezultate za zadnje lanjsko tromjesečje. To je u elektronskoj trgovini spustilo cijene njegovih i dionica ostalih kompanija u tome sektoru, a analitičari smatraju da bi moglo negativno utjecati i na današnje raspoloženje ulagača.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su se različito kretale, pri čemu su one automobilskih i kemijskih kompanija bile ponajviše pod pritiskom. No, dionice irske diskontne kompanije Ryanaira oštrije su porasle nakon presude Europske komisije o nelegalnosti državne pomoći koju je primila od Belgije, iza koje nije uslijedila prevelika financijska kazna. Nakon što su potonule za više od 30 posto u zadnjih mjesec dana u očekivanju te presude, cijene njezinih dionica ojačale su jučer 5,2 posto.

U takvim uvjetima londonski Ftse indeks porastao je blagih 0,2 posto, na 4.390 bodova. Frankfurtski DAX međutim oslabio je 0,4 posto, na 4.057 bodova.

Hina