Info servis

Fina: nemamo veze s tvrtkom INFO FIN@ i 'registrom računa poslovnih subjekata'

Financijska agencija (FINA) nema nikakve veze s tvrtkom INFO FIN@, čiji se djelatnici prikupljajući podatke za ažuriranje tzv. "Registra računa poslovnih subjekata" predstavljaju kao djelatnici Financijske agencije, stoji u današnjem priopćenju FINA-e.

U FINA-i ističu kako tvrtka INFO FIN@ podatke prikuplja isključivo za svoje poslovne potrebe te da je 'nesretna okolnost da rečena tvrtka u svom nazivu ima i dio koji asocira na Financijsku agenciju".

Dodaju kako je pomutnju kod hrvatskih tvrtki u koje su došli predstavnici spomenute tvrtke izazvana je i nazivom registra za koji se navodno podaci prikupljaju. Naime, u Hrvatskoj postoji Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata (JRR) koji vodi FINA, a koji predstavlja evidenciju svih redovnih računa koje poslovni subjekti imaju otvorene u bankama i u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

JRR je jedini registar u kojem se prati otvaranje i promjena svih računa kod komercijalnih banaka i HNB-a. Podaci u tom registru ažuriraju se svakodnevno na temelju podataka koje FINA-i dostavljaju same banke i HNB, kažu u FINA-i podsjećajući da oni podatke za JRR ne dobivaju izravnim prikupljanjem 'na terenu'.



Hina