Info servis

Bruxelles će zabraniti Ryanairu primanje državne pomoći

Irskoj diskontnoj zrakoplovnoj kompaniji Ryanair idućeg tjedna bit će zabranjeno primanje kontroverzne državne pomoći, prijedlog je odluke Europske komisije, koja će imati dalekosežne posljedice na cijeli zrakoplovni sektor u Europi, piše Financial Times.

To će utrti put Bruxelleskoj inicijativi da ispiše nova pravila za upravljanje odnosima između europskih zračnih luka u privatnom i javnom vlasništvu, i prijevoznika koji se njima služe. Zadat će i težak udarac europskom propulzivnom diskontnom zrakoplovnom sektoru, koji je u proteklome desetljeću potrošačima nudio usluge prijevoza uz rekordno niske pristojbe.

Konačna odluka, čiji je prijedlog dobio Financial Times, stavit će izvan zakona golemu većinu beneficija koje Ryanair dobiva od regionalne belgijske vlade kao i državnog operatora baza u Charleroiju, južno od Bruxellesa.

Ryanairu će biti naređeno da vrati primljene subvencije za svoje belgijske operacije, jer je Komisija utvrdila da su protivne zakonu. Iako u prijedlogu konačne odluke nema iznosa koji ta kompanija mora vratiti, jedan izvor blizak tome slučaju kaže da je riječ o otprilike 15 milijuna eura.

Presuda, za koju se očekuje da će biti objavljena u idući utorak, mogla bi zadati udarac poslovnom modelu tog irskog prijevoznika, koji se oslanja mnogo više nego druge diskontne kompanije na ugovaranje povoljnijih uvjeta s regionalnim zračnim lukama. No, ta će odluka zasigurno pogoditi cijeli europski zrakoplovni sektor.

Inače, nove smjernice Komisije, koje bi trebale biti objavljene u proljeće, mogle bi prisiliti sve zračne luke u Europskoj uniji da ponovno istraže svoje poslovne veze s prijevoznicima, te način na koji su određene pristojbe za slijetanje i ostali troškovi. Prijevoznicima bi moglo biti zabranjeno slijetanje u zračne luke koje ne udovolje smjernicama. Od njihove primjene bit će izuzete samo zračne luke u privatnom vlasništvu koje ne primaju novac iz javnih fondova.



Hina