Info servis

Tehnološki sektor podigao europske burzovne indekse

Rast cijena dionica u tehnološkom sektoru, predvođen finskom Nokijom kojoj je povećan investicijski rejting, podigao je danas vrijednosti indeksa na većini europskih tržišta kapitala.

Tako je do podneva indeks londonske burze Ftse ojačao za 0,33 posto, na 5.310 bodova. Frankfurtski je DAX, istodobno, porastao 0,74 posto, na 5.441 bod.

Ulagači i menadžeri investicijskih fondova nestrpljivo očekuju sutrašnji sastanak američke središnje banke koja bi, kako se očekuje, trebala signalizirati završetak ciklusa rezanja kamatnih stopa, te ih tako zadržati na dosadašnjim razinama.

'Ono što bi trebalo biti bitno za tržišta ovoga tjedna je sutrašnji sastanak Feda, a očekujemo da će svoj stav snižavanja kamata zamijeniti neutralnim stavom, no teško je procijeniti kako će tržišta na to reagirati', kazao je Thierry Lacraz, tržišni strateg u švicarskoj privatnoj banci Pictet & Cie u Ženevi. Nakon godine dana snižavanja kamata u SAD-u, očekuje se da će središnja banka signalizirati da su rizici u gospodarstvu, s obzirom na poboljšanje gospodarskih pokazatelja, sada uravnoteženiji.

Cijene dionica europskih tehnoloških kompanija u prosjeku su porasle za dva posto. Pritom su najviše porasle cijene dionica francuskog Alcatela, finske Nokije i njemačkog Siemensa. Porasle su značajnije i dionice nizozemske skupine Philips Electronicsa. Pozitivno na tehnološki sektor utjecao je snažan skok američkog indeksa Nasdaqa, sačinjenog od tehnoloških dionica, prošlog petka. Nokijinim dionicama ponajviše je pomogao povećani investicijski rejting od strane investicijske kuće Morgan Stanley, dok Alcatelu nije naštetilo istodobno spuštanje rejtinga.

Od značajnijih pojedinačnih dobitnika izdvaja se skupina zrakoplovne i obrambene industrije EADS, kojoj su cijene dionica skočile 4,3 posto nakon što je objavila da je lani ostvarila prvu dobit u poslovanju zbog dobrih rezultata svoje poslovne jedinice Airbus. Porast cijena dionica obilježio je i europski sektor komunalnih tvrtki. Dionice britanskom Innogy Holdingsu poskupjele su za 3,2 posto s obzirom da je njemačka tvrtka RWE spremna zaključiti ugovor o kupnji tog najvećeg britanskog dobavljača električne energije za 3 milijarde funti. Dionice RWE-a, pak, izgubile su na vrijednosti 0,3 posto.

Na Tokijskoj burzi danas je službeni indeks Nikkei, nakon dva dana uzastopnog rasta, pao za 1,28 posto te je na zatvaranju iznosio 11.498 bodova.



Hina