Info servis

Dow Jones indeks oslabio, Nasdaq na najvišoj razini u 2,5 godine

Ulagači, razočarani tromjesečnim zaradama velikih američkih industrijskih konglomerata 3M i United Technologiesa, prodajom dionica spustili su vrijednosti njujorškog Dow Jones indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,7 posto, na 10.528 bodova. No, pojačani interes za dionicama softverskih i ostalih tehnoloških kompanija pomogli su rastu Nasdaq indeksa na novu najvišu razinu u dvije i pol godine, 2.147 bodova.

Cijene dionica rastu od prošloga ožujka, budući gospodarski pokazatelji upućuju na snažan gospodarski oporavak, a ulagači se klade na solidne tromjesečne poslovne rezultate korporacija u najnovijoj sezoni izvješćivanja. No, ulagače sada brine da su pozitivni poslovni rezultati već ukalkulirani u cijene dionica.

"Ne očekujem snažan rast cijena dionica kako će pristizati nova poslovna izvješća, jer su već dovoljno visoke", kazao je Paul Cherney, analitičar pri S&P Marketscopeu. "Većina ulagača smatra da su dobre zarade već ukalkulirane u cijene dionica. Pa, kad kompanije izvješćuju o nešto boljim rezultatima, nema razloga za daljnji rast cijena".

Dionice industrijskog konglomerata 3M-a su tako oslabile oko pest posto unatoč tome što je izvijestio o 21 posto višoj dobiti u zadnjem lanjskom tromjesečju. Spustila se i cijena dionica United Technologiesa, oko tri posto, nakon što je izvijestio o 10 posto višoj zaradi.

Nasuprot tome, ojačale su dionice naftnih tvrtki kako cijene sirove nafte na svjetskim tržištima nezaustavljivo rastu, a trenutno su na najvišoj razini u zadnjih 10 mjeseci.

Na europskim burzama jučer su također oslabile cijene većine dionica. Londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 4.499 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 4.106 bodova.

Hina