Info servis

Kraš u 2003. na tržište plasirao 26.170 tona proizvoda

Konditorska industrija Kraš u prošloj je godini na tržište plasirala ukupno 26.170 tona proizvoda, od čega je 17.900 tona realizirano na domaćem tržištu, te 8.270 na inozemnim tržištima, objavili su iz te tvrtke.

Pritom ističu da je tijekom protekle godine tvrtka nastavila s kontinuitetom ostvarenja uspješnih poslovnih rezultata kojima je zadržala svoju lidersku poziciju na domaćem tržištu, uz daljnje povećanje ukupnih izvoznih rezultata.

Temeljem ostvarenog obujma prodaje očekuju se financijski rezultati koji će omogućiti nastavak rasta i razvoja kompanije, kao i kontinuitet u isplati dividende dioničarima.

Na postignute rezultate svakako su utjecale intenzivne poslovne aktivnosti realizirane tijekom posljednja tri mjeseca godine, tradicionalnoj sezoni konditorske proizvodnje u kojoj je Kraš ostvario povećanje prihoda na domaćem i inozemnom tržištu.

Tako je Kraš u zadnjem tromjesečju 2003. godine povećao prihode na domaćem tržištu za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je u izvozu ostvaren rast prihoda od 11,7 posto.

Kraš je na domaćem tržištu konditorskih proizvoda Hrvatske i dalje zadržao lidersku poziciju. Unutar grupe kakao proizvoda povećani su tržišni udjeli čokolada i bombonijera čemu su pridonijeli brojni novi i inovirani proizvodi.

Povećanje tržišnog udjela očekuje se i u grupi keksa nakon izlaska nove palete finih čajnih peciva za proizvodnju kojih je nabavljana nova linija u vrijednosti 4 milijuna eura.

Značajna poslovna aktivnost odvijala se i u pogledu ostvarivanja zacrtanih izvoznih rezultata, unatoč otežanim uvjetima poslovanja na tržištu regije, poput primjera Slovenije na kojem su uvedene carine od 27 posto na čokoladne proizvode.

Pojačanim aktivnostima na svim izvoznim tržištima , ostvareni su uspješni ukupni izvozni rezultati. Tako je primjerice izvoz na tržišta Amerike, Kanade, Australije i Saudijske Arabije povećan je gotovo 50 posto, dok je izvoz na tržište Srbije i Crne Gore povećan za 17 posto. Kvalitetni izvozni rezultati ostvareni su i na tržištu zapadne Europe na koje je plasirano 6 posto više proizvoda u odnosu na prethodnu godinu.

Dugoročno definirana strategija širenja na regionalna tržišta tijekom protekle godine realizirana je i akvizicijom Mire, najvećeg proizvođača keksa i vafla u Bosni i Hercegovini, istaknuli su u Krašu.

Uspješno je ostvaren i povrat 7 prodajnih i 2 veleprodajna distributivna centra u Srbiji, čime je ostvarena pretpostavka za daljnji rast poslovanja na ovom tržištu.



Hina