Info servis

Najbrži rast kineskog gospodarstva u zadnjih šest godina

Kinesko gospodarstvo lani je ostvarilo rast aktivnosti od 8,5 posto, što je najbrža stopa njegova rasta u zadnjih šest godina, objavila je agencija Bloomberg.

Do tako snažnog rasta gospodarstva došlo je budući su mnoge inozemne kompanije, poput francuskog proizvođača vozila Peugeot Citroen ili nizozemskog elektroničkog diva Philipsa, privučene niskim troškovima plaća i rastućom domaćom potrošnjom, povećavale u Kini poslovne operacije.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) najbrži je od 1997, nakon što je godinu ranije dosegnuo osam posto, objavio je kineski Porezni ured. U prošloj godini industrijska proizvodnja te zemlje porasla je za snažnih 17 posto, a ulaganja u imovinu, koja čine trećinu vrijednosti kineskog BDP-a, za otprilike 35 posto.

Kinesko gospodarstvo šesto je po veličini u svijetu, a raste po najbržoj stopi među 10 najvećih u svijetu. Takva snažna ekspanzija aktivnosti potiče potražnju za svime, od čelika do čipova, pomažući i rast izvoznički orijentiranih gospodarstava Tajvana, Južne Koreje i Singapura.

Hina