Info servis

Neznatne promjene na svjetskim deviznim tržištima

Na svjetskim deviznim tržištima danas su zabilježene tek neznatne promjene tečajeva najvažnijih svjetskih valuta.

Tako je euro do podneva ostao na jučerašnjih 1,149 dolara. Nije se značajnije mijenjao ni prema jenu, te stoji 124,99 jena. Tečaj dolara prema jenu istodobno je oslabio 0,7 posto, na 108,73 jena.

Znatan pad cijena dionica na Tokijskoj burzi, za gotovo tri posto, jutros je snizio potražnju za jenom. No, kasnije je jen nadoknadio gubitke prema dolaru te nešto ojačao, jer ulagači još imaju apetita za japansku imovinu.

"Ovoga trenutka čini se da jen ima potencijala za daljnji rast. To odražava nastavljeni pritok realnog novca u Japan", kazao je čelnik istraživačkog odječa Credit Agricole Indosueza, Mitul Kotecha. "Prilično je teško očekivati da jen slabi zbog pada cijena dionica".

Istodobno, Euro nije značajnije ojačao prema dolaru unatoč porastu njemačke poslovne optimističnosti, budući su i američki gospodarski pokazatelji snažni.

"Indeks ZEW instituta definitivno je pozitivan za euro, no američki pokazatelji također su snažni pa je teško očekivati da će euro znatnije jačati", ocijenila je valutna analitičarka pri CSFB-u, Mary Davis.

Hina