Info servis

Završena prva faza privatizacije Ine, MOL vlasnik 25 posto plus jedne dionice

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić predao je danas predsjedniku Uprave i glavnom izvršnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju potvrdu Središnje depozitarne agencije da je MOL vlasnik dva milijuna petsto tisuća i jedne dionice Ine, što je 25 posto plus jedna dionica hrvatske naftne kompanije.

Jučerašnjom potvrdom da je 505 milijuna dolara, koliko je MOL platio četvrtinu dionica Ine, prebačeno s prijelaznog računa na račun hrvatske države završena je prva faza privatizacije Ine, istaknuo je Jurčić na današnjoj konferenciji za novinare o završetku prve faze privatizacije Ine.

Razvoj Ine, ističe Jurčić, temeljit će se na poslovnom planu do 2007., kojega je prihvatio i strateški partner. Tim su planom predviđena ulaganje od 1,5 milijardi dolara, od čega će se milijarda dolara uložiti u istraživanje i proizvodnju, a 355 milijuna u dvije hrvatske rafinerije - riječku 237 milijuna, te sisačku 107 milijuna.

Hernadi naglašava da MOL, ne samo da je podržao plan, već smatra da u ovu regiju treba uložiti i daljnjih 500 milijuna dolara. Potrebna su nova ulaganja u razvoj opskrbe, odnosno benzinske postaje, zaštitu okoliša, i dr., kazao je.

Ističe i kako se želi postići da INA bude odlučujući faktor u naftnoj djelatnosti u jugoistočnom dijelu srednje Europe. "Nastojat ćemo Inu pomagati da postane grupacija na europskom nivou", kazao je.

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević naglašava kako velikih, bitnih zaokreta u Ini neće biti, te kako je stvoren preduvjet da se INA repozicionira na ovom području, ostvari svoj ekonomski rast.

Uprava Ine, u kojoj je sada pet hrvatskih i dva mađarska člana, odluke o tekućem poslovanju donosit će natpolovičnom većinom (sa četiri glasa), dok će se strateške odluke (15 zadržanih pitanja, kao npr. godišnji proračun, odluke čija vrijednost premašuje 80 milijuna kuna i sl.) donositi sa šest glasova.

Jurčić ističe da se odluke o osnovnim poslovnim procesima donose u pet područja koje pokrivaju hrvatski predstavnici, dok financije i dio korporativnih usluga pokrivaju mađarski predstavnici.

Tako će, uz predsjednika Uprave u čijoj će nadležnosti uz ostalo biti i ljudski resursi, ostala četiri hrvatska predstavnika u Upravi biti zadužena za istraživanje i proizvodnju, za rafinerije, nabavu i prodaju, za poslovne procese, te za maloprodaju. MOL-ovi ljudi u Upravi bit će pak zaduženi za financije, te korporativne servise (skladištenje, upravljanje prostorima, informatiku).

Jurčić je podsjetio da ugovori s mađarskim MOL-om predviđaju socijalnu klauzulu, te da u iduće tri godine u Ini nema podjele dividendi, a četvrtu godinu moći će se podijeliti 25 posto dobiti tekuće godine. To je dokaz da MOL nije financijski, špekulantski partner, već doista strateški partner Ine, kazao je.

Postupak privatizacije Ine hrvatska je Vlada započela u proljeće prošle godine, a ugovor o prodaji 25 posto plus jedne dionice mađarskom MOL-u potpisan je 17. srpnja ove godine.

Prema Zakonu o privatizaciji Ine, u roku šest mjeseci od završetka prve faze, najmanje 15 posto dionica Ine treba ponuditi na javnoj ponudi. "Ova Vlada je završila prvu fazu, a iduća može pokrenuti drugu fazu", kazao je Jurčić.

Zakonom je utvrđeno i da će se sedam posto dionica Ine besplatno dodijeliti hrvatskim braniteljima, a sedam posto, po povoljnijim uvjetima, moći će kupiti zaposleni i ranije zaposleni u Ini.

Hina