Info servis

Luković: sudski spor s Tekstilom ne ugrožava sigurnost banke

Uprava Zagrebačke banke odbacila je danas medijske spekulacije o mogućim posljedicama ishoda slučaja "Tekstil" po njezino poslovanje, naglasivši kako je "već ostvarena ovogodišnja tekuća dobit Banke veća od bilo kojeg iznosa vezanog za sudski spor Tekstila protiv Zagrebačke banke".

Tvrtka Tekstil pokrenula je sudski spor protiv Zagrebačke banke tražeći isplatu potraživanja od 1.100 kuna uvećanog za kamate iz 1986. na ime osnivačkog kapitala Banke, koji još nije završen. Nedavno je zagrebački Trgovački sud treći put naložio nastavak izvršenja potraživanja od Zagrebačke banke i to u iznosu od 165 milijuna kuna. Prethodni pokušaji naplate "enormnih iznosa od Zagrebačke banke" (prvotno 56 milijuna pa potom 263 milijuna kuna) otklonjeni su, ističu u ZABA-i, odlukama Vrhovnog i Ustavnog suda.

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako konačni ishod spora može biti značajan za cjelokupno poslovno okruženje u zemlji i da bi značajnije mogao utjecati na percepciju pravne sigurnosti, domaće i strane investitore, otvaranje novih radnih mjesta i priliv novih investicija.

Prvi čovjek ZABA-e naglašava kako slučaj već ima međunarodnu pažnju, budući da bi mogući oštećenici mogli biti dioničari banke, od kojih su najveći međunarodne tvrtke UniCredito i Allianz, te da ima važnost za poslovne odluke mnogih domaćih i stranih poslovnih subjekata o investicijama u Hrvatskoj.

Luković je ponovio kako su poslovni uspjeh i sigurnost poslovanja Zagrebačke banke neupitni, a već ostvarena ovogodišnja tekuća dobit banke triput je veća od bilo kojeg iznosa kojim se u javnosti spekulira. Jedina moguća šteta za banku, ovisno o ishodu tog spora, je utjecaj na iznos dobiti i poreza na dobit koji će platiti banka, rekao je Luković.

Iz ZABA-e upozoravaju i na ponašanje hrvatskih institucija u tom sporu, što može imati utjecaja na poslovnu ulagačku klimu u zemlji. Luković nije želio komentirati tužbu koju je banka podnijela Ustavnom sudu, kao ni rad Državnog odvjetništva po kaznenim prijavama koje je Banka podnijela protiv nekih sudaca u tom sporu. No, napomenuo je također da je čudno što "Banka već 12 godina ne može postići čak ni pokretanje glavne rasprave radi naplate svojih potraživanja od Tekstila".

Direktor Sektora Nova Europa UniCredita i predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačke banke Paolo Fiorentino kazao je da se zbog slučaja "Tekstil" Unicredito neće povući iz Hrvatske te da je bit slučaja i u općoj percepciji kredibiliteta Hrvatske.

Iz ZABA-e su pojasnili da je Tekstil tražio povrat svog osnivačkog uloga u Banci od 1.100 kuna plus kamate, s čime se presudom složio 1995. zagrebački Trgovački i Visoki trgovački sud. Tadašnji je ZAP, 1996. prinudno naplatio 5,4 milijuna kuna od banke, koje su isplaćene "fantomskoj karlovačkoj tvrtki Retag, koja je ugovorom o cesiji bez naknade kupila potraživanja od Tekstila, koji je, pak, ranije prestajao postojati". Time je, smatra Luković, izvršen "jedini pravi dosuđeni iznos u slučaju Tekstil".

Vrhovni i Ustavni sud su prije tri godine prekinuli nastavak ovrhe protiv Zagrebačke banke naloživši Trgovačkom sudu da ne može nastaviti ovrhu prije nego što se utvrdi legitimitet stranaka u sporu i visina potraživanja.



Hina