Info servis

HVB Grupa ponovno pozitivno posluje

Njemačka HVB Grupa u trećem je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila neto dobit od 196 milijuna eura, postavši tako ponovno profitabilna nakon najlošije godine poslovanja u njezinoj povijesti.

Dobitak je uslijedio nakon 67 milijuna eura gubitka zabilježenih u drugom i 77 milijuna eura u prvom tromjesečju. Ukupno je lani gubitak te bankarske skupine dosegnuo 858 milijuna eura.

Ta druga po veličini njemačka banka, iza Deutsche Bank, objavila je da joj je zarada od neto kamata porasla 4,5 posto. Povećani su i dobici od trgovine dionicama i obveznicama u odnosu na prva dva tromjesečja, a jednokratni poticaj dobrim poslovnim rezultatima, u visini 279 milijuna eura, dobiven je prodajom podružnice Norisbank.

Četiri najveće njemačke banke u proteklih godinu dana bilježile su loše poslovne rezultate zbog turbulencija na financijskim tržištima te usporavanja aktivnosti u domaćem gospodarstvu, što je rezultiralo valom stečajeva i rastom iznosa nenaplativih zajmova.

HVB je poduzela drastične korake, odgodivši isplate dividendi, režući broj zaposlenih i prodavši četvrtinu vlasništva u Bank Austria kako bi prikupila dovoljno kapitala.

Hina