Info servis

Otvorena 2. međunarodna konferencija o poslovnim procesima

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, otvarajući danas u Zagrebu Drugu međunarodnu konferenciju o poslovnim procesima, istaknuo je da se rast bruto domaćeg proizvoda može postići jedino kvalitetnim gospodarstvom, unutar kojeg postoji kvalitetna menadžerska struktura i dobra organizacija poslovnih procesa.

Cilj konferencije, koja se održava u zagrebačkom hotelu Sheraton, je razmjena najnovijih stručnih i teorijskih spoznaja te praktičnih iskustava na području poslovnih procesa.

Jurčić je kazao da tehnologija danas igra ključnu ulogu, a da su poslovni procesi osnovni uređaj za upravljanje menadžera. Hrvatsko društvo je u poslovnim procesima ovladalo mini tehnologijom, a društva na toj razni ostvaruju oko 5.000 američkih dolara dohotka po glavi stanovnika.

Jurčić je ustvrdio da za razvoj nije dovoljno samo preuzeti tehnologiju, već treba preuzeti cijelu tehnologiju poslovnog procesa, pri čemu hrvatsko društvo mora usvojiti suvremene poslovne procese. Smatra da u Hrvatskoj postoje informatičke i konzalting tvrtke koje su ih počele uvoditi, ocijenivši to dobrim korakom.

Konferencija je tematski bila podijeljena na tri sekcije. Prva se bavila upravljanjem poslovnih procesa u gospodarstvu, odnosno temom e-Businessa. Druga se odnosila na unapređenje poslovnih procesa u javnoj upravi (e-Government), a treća informacijsko-komunikacijskim tehnološkim alatima za modeliranje i simulaciju poslovnih procesa, te onima za operativnu podršku. Predstojnik Ureda za internetizaciju Mladen Mauher ocjenjuje da se primjenom informacijske i telekomunikacijske tehnologije kroz inteligentne prometne sustave može povećati društveni bruto proizvod. Organizatori konferencije, koja je okupila oko 150 stručnjaka, su tvrtka InfoDom, zagrebački Ekonomski fakultet i varaždinski Fakultet organizacije i informatike, dok su pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva i Vladin Ureda za internetizaciju. Na konferenciji su prezentirani najvažniji aspekti današnjeg poslovanja, kao što je prepoznavanje misije, vizije i strategije poslovnog sustava, te razvoj poslovnih procesa kao ključnog sredstva za implementaciju strategije.

Hina