Info servis

Promocija hrvatskog turizma

U Europi su danas otvorena tri velika međunarodna turistička sajma - u Beču, Bratislavi i Matki (Finska), a na sva tri sajma, koja se održavaju do 20. siječnja, sudjeluje i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) koja u suradnji s pojedinim jadranskim županijama predstavlja hrvatsku turističku i gastronomsku ponudu, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a.

Na Ferienmesseu, jednom od najvećih međunarodnih turističkih sajmova Austrije, koji se od danas do 20. siječnja održava u Beču, HTZ izlaže na tzv. otočnom štandu od 70 metara četvornih, a poslovni prostor na štandu ima i nacionalni avio prijevoznik Croatia Airlines. Zanimljivost je da je na službenom otvorenju sajma nastupila klapa Fortunal iz Rijeke. Uz Hrvatsku, svoju turističku ponudu predstavlja još 45 zemalja svijeta, a organizatori sajma očekuju oko 50 tisuća posjetitelja. Sinoć je u dvorcu Schoenbrunn održana i posebna prezentacija turističke ponude Istarske županije, a početkom tjedna HTZ je svečano otvorio i nove prostorije u Beču.

U Bratislavi je danas otvoren međunarodni turistički sajam Slovakiatour 2002. gdje se na 5.000 metara četvornih predstavlja 300 izlagača, među kojima i HTZ. Otvaranju sajma nazočili su predstavnici diplomatskog zbora te članovi slovačke Vlade.

Tijekom sajma na hrvatskom štandu veličine 100 metara četvornih održavat će se prezentacije hrvatske gastronomske ponude, a predviđena je i posebna konferencija za slovačke novinare i touroperatere.

HTZ sudjeluje i na jednom od većih turističkih sajmova za poslovne posjetitelje i široku publiku na nordijskom tržištu koji je danas otvoren u finskom gradu Matka. Na sajmu izložbene površine od 12.000 četvornih metara nastupit će oko 1780 izlagača iz cijeloga svijeta. Hrvatski štand je veličine 50 metara četvornih, a kako se doznaje iz HTZ-a, Finci su već prvog dana sajma pokazali veliki interes za odmor u Hrvatskoj.

Hina