Info servis

Tržišta dionica u iščekivanju poslovnih izvješća

Na svjetskim tržištima dionica ulagači s nestrpljenjem očekuju novu sezonu objave korporativnih izvješća za treće tromjesečje, u nadi da će potvrditi njihove procjene oporavka zarada, na temelju kojih su posljednjih mjeseci cijene dionica snažno rasle.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je u proteklih tjedan dana na najvišu razinu u zadnjih 16 mjeseci, ojačavši oko jedan posto na 9.674 boda. Istodobno, tehnološki Nasdaq dosegnuo je najvišu razinu u 19 mjeseci, dobivši gotovo dva posto na vrijednosti te iznosi 1.915 bodova.

Kako je u ovome razdoblju bilo malo gospodarskih pokazatelja, a nije još ni započela prava sezona objave korporativnih izvješća, ulagači zabrinuto očekuju nove podatke koji će im dati smjernice na tržištu. Pozorno prate procjene analitičara u pogledu rasta zarada i prihoda kompanija u trećem tromjesečju, budući je većina nedavnog snažnog rasta cijena posljedica očekivanja poboljšanja poslovnih rezultata. "Zarade kompanija mogle bi biti dobre, no ako će se pokazati da one nisu održive, tada će tržište vjerojatno zabilježiti spuštanje cijena", ocijenio je čelnik trgovine pri Morgan Stanleyu David Memmott.

Prva kompanija čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu, a koja je objavila poslovne rezultate za spomenuto razdoblje bila je Alcoa. Taj najveći svjetski proizvođač aluminija izvijestio je o 45 posto većoj zaradi, zbog viših cijena te kovine i oporavka potražnje. Među izvješćima koja su objavljena ističu se i ona Internet kompanije Yahoo i druge po veličini svjetske biotehnološke kompanije Genentech, koje su obje objavile rast prihoda u tome razdoblju. To je dalo vjere ulagačima da im predstoji dobra sezona poslovnih izvješća.

Krajem tjedna ulagače je oraspoložio podatak američke vlade da je u proteklome tjednu broj nezaposlenih koji su po prvi puta tražili naknadu pao na najnižu razinu u zadnjih osam mjeseci, na 382 tisuće. To je izvješće ojačalo nagađanja da se situacija na tržištu rada stabilizira.

Istodobno, na europskim su burzama indeksi također završili s dobitcima. Londonski indeks Ftse ojačao je 0,9 posto, na 4.311 bodova, a frankfurtski DAX 1,7 posto, na 3.471 bod.

Nakon što su početkom rujna cijene dionica dosegnule najviše razine u zadnjih osam i pol mjeseci, kreću se u vrlo uskom rasponu i povremeno su i pod pritiskom, jer ulagači očekuju potvrdu svojih procjena da se gospodarski rast zahuktava, a zarade korporacija rastu na krilima viših prihoda, a ne rezanja troškova.

"Sezona izvješćivanja o poslovnim rezultatima u trećem ovogodišnjem tromjesečju bit će zanimljiva za europske kompanije budući snažan euro sve više plijeni pozornost, iako se to smatra kratkoročnim trendom", ocijenio strateg pri Standard & Poor's Equity Research, Clive McDonnell.

Stratezi su nesigurni u pogledu smjera kretanja tečaja američkog dolara, govore o podizanju kamatnih stopa, a u očekivanju korporativnih zarada ostvarenih u trećem ovogodišnjem tromjesečju mnogi ulagači odlučili su pričekati s akcijom. Daljnje slabljenje dolara značilo bi veće teškoće europskim izvoznicima da konkuriraju na američkom tržištu domaćim proizvođačima.

Sezona tromjesečnog izvještavanja na zamahu će dobiti idućega tjedna kada se očekuju objave poslovnih rezultata finske Nokie, njemačkog SAP-a, te francuskog Danonea.

Na Tokijskoj burzi prošloga je tjedna Nikkei indeks porastao 0,7 posto, na 10.786 bodova.



Hina