Info servis

Britansko gospodarstvo na putu oporavka

Britansko gospodarstvo čini se ulazi u razdoblje održivog rasta, budući su očekivanja tamošnjih poduzetnika na najvišoj razini u posljednjih godinu dana, soji u danas objavljenom istraživanju tvrtke BDO.

U njezinu izvješću pod nazivom Business Trends, stoji da je oporavak na svjetskim tržištima potaknuo optimizam u Britaniji. Indeks poslovne optimističnosti u listopadu je porastao za 0,3 postotna boda, na 98,7 bodova, najvišu razinu od travnja 2002. Taj indeks upućuje na to da će godišnji gospodarski rast u prvom tromjesečju 2004. iznositi 1,6 posto.

Indeks proizvodnje povećan je za 0,5 postotnih bodova, na 99,7, odražavajući veći izvoz zbog slabije funte i znakove oporavka u svim europskim gospodarstvima, posebice u Njemačkoj. Njegov rast ukazuje na godišnji rast proizvodnje od 1,9 posto u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

"Inflacijski pritisak i dalje je pod kontrolom, pa stoga vjerujemo da britanska središnja banka ne bi trebala povećavati kamate kako bi osigurala rast u posljednjem tromjesečju", rekao je Peter Hemington, partner pri BDO.

Pokazatelji su izračunati prema vaganom prosjeku rezultata glavnih poslovnih istraživanja provedenih u Britaniji. Njima je obuhvaćeno više od 11.000 ispitanika iz tvrtki koje imaju više od pet milijuna zaposlenika u raznim granama industrije.



Hina