Info servis

U nedostatku novih gospodarskih izvješća dolar na gubitku

Dolar je danas na deviznim tržištima oslabio prema euru i jenu budući se prije kraja ovoga tjedna ne očekuju važniji pokazatelji iz američkog gospodarstva koji bi tržištu davali smjernice.

Dolar je tako do podneva oslabio 0,36 posto u odnosu na euro, koji trenutno vrijedi 1,1107 dolara. U odnosu na jen na vrijednosti je izgubio oko 0,64 posto, dosegnuvši 116,3 jena.

Američka valuta prošlog je tjedna u odnosu na europsku dosegnula najvišu razinu u više od četiri mjeseca, podržana nizom ohrabrujućih vijesti iz najvećeg svjetskog gospodarstva, no počela je gubiti na snazi od prošlog petka po objavi slabih podataka s američkog tržišta rada. Objavljeno je, naime, da američki poslodavci zatvaraju radna mjesta po najbržoj stopi od ožujka.

"Po mojim pretpostavkama, dolar bi mogao dalje slabiti, posebice zbog toga što do petka neće biti objave za tržište važnih američkih gospodarskih pokazatelja", ocijenio je Derek Halpenny, valutni strateg Bank of Tokyo of Mitsubishi u Londonu.

Od značajnijih vijesti iz eurozone izdvaja se podatak o rastu poslovne optimističnosti u Italiji u ovogodišnjem kolovozu na najvišu razinu u gotovo godinu dana, dok se tijekom dana čeka podatak o bruto domaćem proizvodu eurozone u drugom tromjesečju za koji analitičari kažu da neće biti ohrabrujući, a mnogi očekuju njegovo smanjenje.

Jen je danas, osim prema dolaru, jačao i prema euru, kako su ulagači i dalje poduzimali veće kupnje japanske imovine nadajući se gospodarskom oporavku. Euro je tako prema jenu oslabio 0,29 posto, na 129,22 jena. No, ulagače drži na oprezu činjenica da bi japanske monetarne vlasti u svakom trenutku ponovno mogle intervenirati na tržištima i rušiti vrijednost jena, pomažući tako izvozu koji je ključan za oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Hina