Info servis

NO Lenca: Vrhovnik više ne radi u Lencu; novi direktor Ognjen Antunac

Umjesto Damira Vrhovnika, koji od 31. kolovoza više nije u radnom odnosu u Brodogradilištu Viktor Lenac d.d., novi je direktor Ognjen Antunac, s mandatom od 4 godine, odlučio je Nadzorni odbor brodogradilišta.

Članovi Nadzornog odbora Lenca jučer su, izjašnjavajući se korespodentnim putem, prihvatili odluku o razrješenju Damira Vrhovnika s dužnosti direktora, te o sporazumnom raskidu ugovora o radu s njim s danom 31. kolovoza, kada mu i prestaje radni odnos u "Viktor Lencu". Za direktora "Viktora Lenca" Nadzorni odbor imenovao je od 1. rujna Ognjena Antunca za mandatno razdoblje od 4 godine, izvijestili su danas iz brodogradilišta.

Nadzorni je odbor prihvatio i konsolidirano poslovno i temeljna financijska izvješća za prvo polugodište ove godine. Poslovni prihodi u tom su razdoblju iznosili 79,61 milijuna kuna, što je 8,5 posto niže nego lani u isto vrijeme, dok su poslovni rashodi bili 105,5 milijuna kuna, što je za 24,4 posto manje u odnosu na prošlu godinu. To je rezultiralo gubitkom iz poslovanja u visini od 25,9 milijuna kuna, a nakon uračunavanja financijskih prihoda i rashoda, te poreza na dobit, neto gubitak nakon oporezivanja iznosi 33,6 milijuna kuna.

U brodogradilištu ističu kako se, kao i cijele protekle poslovne godine, poslovanje brodogradilišta i u prvom polugodištu 2003. odvijalo u vrlo teškim i nepovoljnim uvjetima. Gubitak tržišne i financijske pozicije zbog slučaja "Kraka" još uvijek nije prevladan, a planirani prihodi od off shore djelatnosti nisu ostvareni u planiranom opsegu, jer je došlo do odlaganja očekivanih gradnji platformi u projektu plinifikacije Sjevernog Jadrana. Stoga su ostvareni rezultati poslovanja ispod očekivanja i ostvarenja prethodnih godina.

Budući je smanjenje poslovnih rashoda veće, a poslovnih prihoda manje u odnosu na poslovne rashode i prihode ostvarene u prvom polugodištu lani, ostvareni gubitak niži je od prošlogodišnjeg za 26,64 milijuna kuna, ili za 50,7 posto.

U odnosu na prihode u prvih 6 mjeseci lani, ove je godine ostvaren znatno veći prihod iz djelatnosti remonta (6,02 milijuna USD), zbog oslobađanja dokovskih kapaciteta koji su bili zauzeti obnovom pontona Doka 11. Dok su prihodi od novogradnje u ovom polugodištu ostvareni u manjem opsegu nego u istom razdoblju lani. Zabilježeni su i prihodi od offshore projekata, zahvaljujući početku gradnje platforme "Marice". Prihodi od preinaka brodova nisu zabilježeni.

Trećina ostvarenog poslovnog prihoda u prvom polugodištu 2003. odnosi se na novogradnje trajekata za domaće tržište; dva su trajekta katamarana vrijednosti 7,37 milijuna USD za domaćeg naručitelja "Rapsku plovidbu d.d." . U svibnju je započeta gradnja trajekta za Jadroliniju, vrijednosti 5,7 milijuna EUR-a.

U idućem se razdoblju očekuje intenziviranje proizvodnih aktivnosti "Viktora Lenca", budući je u tijeku gradnja proizvodne platforme "Marica", a potpisan je i ugovor za gradnju pet proizvodnih platformi za plinsko polje "Ika-Ida. "Lenac" je, uz to, u suradnji s partnerom Rosetti Marino S.p.A. predao zajedničku ponudu za gradnju kompresorske platforme "Ivana K" i proizvodne platforme "Ivana C".

Osim toga stavljanjem u funkciju novog Doka, predvidivo koncem trećeg tromjesečja ove godine, bitno bi se trebali povećati prihodi od remonta većih brodova.

Narušena likvidnost kao posljedica nedovoljne zaposlenosti kapaciteta djelomično je popravljena kreditom u visini od 17 milijuna USD kojeg je "Viktoru Lencu" uz državno jamstvo odobrila Hrvatska banka za obnovu i razvitak. Kredit je predstavljao dio financiranja za nastavak razvojne faze "Viktora Lenca", od kojeg je dio u visini 13 milijuna USD bio namijenjen financiranju nedostajućih obrtnih sredstava.

Međutim, koncem polugodišta "Viktor Lenac" se ponovno našao u problemima nelikvidnosti i nemogućnosti plaćanja obveza dobavljačima i bankama, te također kasni i s isplatom plaća radnicima, navodi se u dužem izvješću.

Trenutno je žiro račun "Viktora Lenca" blokiran. U tijeku je proces sklapanja nagodbi s dobavljačima kojima se reguliraju uvjeti podmirenja duga na način što bi im se dio duga, prva rata podmirila odmah po dobivanju novčanih sredstava od banaka kreditora, dok bi im se preostale rate servisirale iz priljeva od poslovanja "Viktora Lenca" u narednim mjesecima.

Uprava "Viktora Lenca", napominje se, očekuje u listopadu ove godine realizaciju već donesenih odluka banaka kreditora i dioničara za financiranje dovršetka investicijskog programa i potrebnog obrtnog kapitala za podmirenje dijela duga prema dobavljačima.

Uprava "Viktora Lenca" vjeruje da će, unatoč sadašnjim teškoćama, tržišne i proizvodne mogućnosti koje "Viktoru Lencu" otvara završetak investicijskog ciklusa i poduzete mjere na unapređenju svih aspekata poslovanja, osigurati povratak i unaprjeđenje tržišne pozicije, te da će i financijski rezultati u narednim godinama postupno dosezati postavljene ciljeve.

Hina