Info servis

Eurozona mora ojačati borbu protiv krivotvorenja novčanica

Dužnosnici eurozone trebali bi ojačati borbu protiv krivotvorenih novčanica ako žele da jedinstvena europska valuta zadobije međunarodno povjerenje, rekla je čelnica odbora za ekonomske i monetarne poslovne Europskog parlamenta Christa Randzio-Plath.

Krivotvoritelji "ne samo da krivotvore postojeće denominacije novčanica, već uspješno uvode u promet i nepostojeće novčanice od 300 eura", stoji u njezinu priopćenju.

Najavila je da će postaviti o tome pitanje predsjedniku Europske središnje banke (ECB) Wimu Duisenbergu kad će idući put govoriti pred njezinim odborom.

Prošloga mjeseca europska policijska organizacija Europol objavila je da je ranije ove godine zatvorila 12 najvećih krivotvoritelja eura i tri ilegalna proizvođača euro-kovanica u Europskoj uniji i istočnoj Europi.

U svom srpanjskom mjesečnom izvješću, ECB je izvijestila o snažnom porastu broja novčanica koje su bile uklonjene iz opticaja: u prvoj polovini prošle godine bilo ih je 22.000, u drugoj polovini te godine 145.000, a u prvoj polovini ove godine 230.000.

U banci su se založili za jačanje mjera protiv krivotvoritelja proširivanjem programa podizanja javne svijesti, većom suradnjom s policijom diljem svijeta te možda uključivanjem novih sigurnosnih zaštita u nove euro-novčanice.



Hina