Info servis

Dobro raspoloženje europskih ulagača se nastavlja

Osiguravatelji i zrakoplovne kompanije našle su se danas u središtu pozornosti europskih ulagača, a svojim su jačanjem pomogli učvršćenju prošlotjednog skoka vrijednosti indeksa na najviše razine u posljednjih osam mjeseci.

Do podneva se londonski Ftse indeks doduše nije značajnije mijenjao, ostavši na 4.247 bodova, ali je frankfurtski DAX osnažio 0,6 posto, dosegnuvši 3.464 boda.

Europski zračni prijevoznici našli su se u žarištu pozornosti tržišta nakon što je u nedjeljnom švicarskom tisku objavljeno da njemačka Lufthansa razmišlja o potpunom preuzimanju švicarske poteškoćama pritisnute zrakoplovne tvrtke Swiss Air Lines, dok njezin rival British Airways (BA) nudi kupnju najvećeg udjela. Dionice Swissa skočile su stoga za 8,3 posto, britanskog BA, koji je objavio da ne razmišlja o udjelu u toj švicarskoj aviokompaniji, za oko 0,3 posto, dok su Lufthansine ojačale za 0,6 posto.

"Tržište je i dalje prema nekim pokazateljima podcijenjeno, no postoji opasnost od pojave novih mjehurića poput onog u sektoru tehnologije", ocijenio je ukratko situaciju na tržištu Gert de Mesure, čelnik trgovine dionicama pri Delta Lloyd Securities u Antwerpenu. "Ljudi su i dalje nekako dobro raspoloženi pa je ozračje dobro. To bi se moglo nastaviti tako još jedno tromjesečje", kazao je de Mesure.

Među pojedinačnim se sektorima po dobicima tako isticao onaj osiguravatelja, pri čemu su dionice nizozemske skupine ING skočile 2,2 posto, njemačkog Allianza i Munich Rea po dva posto, a francuske Axe za 1,5 posto.

Od današnjih se dobitnika izdvaja i švicarsko-švedska inženjerska skupina ABB, sa skokom cijena dionica od 2,2 posto, po objavi da će grupacija ovoga tjedna dogovoriti prodaju svoje energetske poslovne jedinice, čime planira prikupiti oko milijardu dolara radi olakšavanja smanjenja dugova. Dionice su dobivale na vrijednosti i u europskom tehnološkom sektoru, pri čemu ponajviše one finske Nokije i švedskog Sony Ericssona, za 0,6 odnosno 0,8 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je ojačao 1,72 posto, na 10.032 boda, završivši po prvi puta iznad granice od 10.000 bodova u posljednjih gotovo godinu dana.



Hina